Frp sier nei til slakt av Nesna
Frp stiller seg kritisk til hvordan avviklingen av campus Nesna og studiested Sandnessjøen er blitt gjennomført. Flere påstander i rektors rapport er blitt tilbakevist under høringsrunden. Rektor endret også deler av rapporten før styremøtet, med det resultat at styret i Nord universitet, mot en stemme, besluttet å legge ned virksomheten på Nesna og i Sandnessjøen.
Nesna har i mange år tilbudt samlingsbaserte fulltidsstudium etter Helgelandsmodellen. Den innebærer at studentene samles på Nesna til undervisning tolv uker per år. Mellom samlingene har studentene videokonferanser, selvstudium/oppgaveskriving og praksis. Helgelandsmodellen er utviklet av fagmiljøet på Nesna. Etter fusjonen påla ledelsen ved Nord universitet Nesna å gå over til Bodøs modell, som innebar færre campussamlinger for studentene.
Det er altså ledelsen ved Nord universitet som har besluttet at Bodømodellen skal tilbys på Nesna, for der igjen å la styret bruke utdanningens færre samlinger som et argument for nedleggelse. Nesna var for øvrig en pioner innen desentralisert utdanning. Paradoksalt nok skal de altså nedlegges for sitt nybrottsarbeid med å modernisere høgere utdanning.
Besparelsen ved å legge ned utdanningene på Nesna og i Sandnessjøen er estimert til 30 mill. kroner. Beløpet utgjør omtrent to prosent av universitetets totale budsjett, og kan knapt kalles for et besparende tiltak i det hele tatt. Samtidig nevnes det at man skal bygge utdanningstilbudene opp i Bodø samt Mo i Rana. Kostnaden ved dette er ikke omtalt, og det reiser et betimelig spørsmål om nedleggelsene egentlig er en besparelse i det hele tatt? Det er ikke foretatt noen samfunnsanalyser for å kartlegge ringvirkningene for en nedleggelse av Nesna og Sandnessjøen.
Det ser ut til at det kun er uviljen som hindrer en vellykket satsing på Nesna. Ansatte har i tillegg beskrevet prosessen etter fusjonen som «giftig». Rektor uttaler at nedleggelsene bare er begynnelsen på en strukturendring. Dette vil vi utfordre henne på. Hva innebærer resten av denne strukturendringen, og vil det føre til at flere avdelinger legges ned? Hvilke andre studiesteder bør i så fall skjelve i buksene og forberede seg på tre år med bevisst nedbygging, for så å bli nedlagt? Frp har sterk tvil om at denne strukturendringen vil føre til en «omstrukturering for vekst», som rektor Hanne Solheim Hansen beskriver det.
All forskning peker mot at studenter som utdannes i distriktene, forblir i distriktene. Vi kan ikke stilltiende akseptere at befolkningen på Helgeland, Nordlands nest største region, mister muligheten for høgere utdanning.
Tilliten til både rektor Hanne Solheim Hansen og styret ved Nord universitet er borte. Frp krever derfor at styret ved Nord universitet oppløses og at styrevedtaket om å legge ned Nesna og Sandnessjøen blir omgjort. Vi anmoder nytt styre om å styrke alle campuser og studiesteder, slik det står skrevet i fusjonsplattformen. Dersom dette ikke skjer, henstiller vi regjeringen på det sterkeste om å gripe inn i denne prosessen og forhindre at en velfungerende utdanningsinstitusjon blir slaktet for åpen scene.