KrFs nye ledelse flytter partiet nærmere bedehuset:

Går ikke i Kirka

LAVKIRKELIGE: – Vi har alltid vært mange fra lavkirkelige miljøer, sier andre nestleder i KrF Ingelin Noresjø (til venstre). Her står hun sammen med partileder og Kjell Ingolf Ropstad og nestleder Olaug Bollestad. FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX

GUDSHUS: Ingen i KrFs nye ledelse er medlem av Den norske kirke. Bortsett fra påtroppende generalsekretær Geir Morten Nilsen, som har sitt åndelige hjem i et kjøpesenter.

KrFs påtroppende generalsekretær Geir Morten Nilsen blir kalt for gründerpastor. Som 17-åring var han med på å starte opp Tremorkirken, en ung menighet på Sotra utenfor Bergen, hvor stilen er uformell og lovsangen er viktig. Tremor betyr for øvrig å skjelve, noe man gjerne gjør på kristen-karismatiske møter.

Nilsens angivelige talent for kirke og kommers illustreres godt ved at Tremorkirken holder til i et kjøpesenter. Det er en forsamling under Norsk Luthersk Misjonssamband, som er en misjonsorganisasjon og et trossamfunn utenfor Den norske kirke.

Likevel har Nilsen valgt å beholde medlemskapet sitt i Den norske kirke, noe Tremorkirka åpner for:

«Jeg har valgt å beholde mitt medlemskap, da jeg støtter det flotte arbeidet som Den norske kirke gjør i mitt område. Hver søndag gjennom hele oppveksten tok min mor og far meg med i kirka på søndagene. Jeg føler derfor en sterk tilhørighet til Den norske kirke», skriver Nilsen i en sms fra ferie på Kreta.

Eneste medlem

Med sitt støttemedlemskap i Den norske kirke blir KrFs påtroppende partisekretær en ensom svale i partiets ledelse. Ingen av de andre er medlemmer i det som før var statskirken.

Partileder Kjell Ingolf Ropstad er også den første tros- og livssynsministeren som ikke er medlem av Den norske kirke. Han er medlem av Oslo Misjonskirke Betlehem i likhet med sin statssekretær Julian Farner-Calvert og politiske rådgiver Elisabeth Løland.

Geir Morten Nilsen

I likhet med Tremorkirken åpner Misjonskirken for medlemmer av Den norske kirke. Begge kirkene regnes som konservative. Misjonskirken var i hardt vær på grunn av tilknytning til «Til Helhet» som bistår personer med en «uønsket seksuell orientering».

Nestleder Olaug Bollestad er baptist og går i Ålgård baptistmenighet, som havnet i hardt vær etter at det ble kjent at barn og voksne i menigheten hadde malt seg svarte i ansiktet for å leke at de var i Kongo.

Andre nestleder Ingelin Noresjø er medlem av Bykirka i Bodø, som tilhører pinsebevegelsen.

– Jeg er døpt og konfirmert i Den norske kirke, men meldte meg ut da jeg var 15–16 år, forteller Noresjø.

Hun synes ikke det er noe problem at ledelsen i KrF ikke går i Den norske kirke.

– Det har aldri vært noe krav om medlemskap i Den norske kirke for å være med i KrF. Vi har alltid vært mange fra lavkirkelige miljøer. Vi kaller oss for Norges største økumeniske forsamling, sier Noresjø.

Konservativ og idérik

Får bedehusmiljøene større innflytelse over KrF med den nye generalsekretæren?

Vi spør Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, som er organisasjonen for Tremorkirken og en rekke andre forsamlinger, som stort sett holder til på bedehusene.

– Det hadde vært strålende. Men du må nesten spørre KrF-ledelsen selv hvordan de synes det er naturlig å presentere sin kirkelige tilhørighet, sier Ottosen.

Vi prøvde å kontakte Ropstad i går, men han besvarte ikke vår henvendelse.

– Hvordan posisjonerer KrF seg politisk med valget av Nilsen, Ottosen?

– Jeg opplever det som et nøytralt valg. Geir Morten har ikke vært politisk aktiv, men har evne til å inspirere og har lederegenskaper som er blitt vektlagt, sier Ottosen, som kjenner Nilsen fra avisa Dagen, der han er konsernsjef. Ottosen sitter i styret.

– Men han er konservativ?

– Ja, men ikke på en traust måte. Han er veldig idérik og engasjert.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene