Steigans nye helterolle
Pål Steigan er i et leserinnlegg (12. juni) fortørnet over at Klassekampen i et intervju med Torstein Dahle skrev at det famøse «Framlegg til fråsegn om homofili» ble sendt ut til partiintern diskusjon i hans tid som formann i AKP(m-l). Ettersom det skjedde i 1974 har han selvsagt rett i at dette skjedde før han erstattet undertegnede som partileder. Feilen ble da også raskt korrigert av avisa i en rettelse (11. juni).
Når det gjelder «sakens akter» er det fristende å henvise historisk interesserte til partitidskriftet Røde Fane, nr. 7, 1979, som er fritt tilgjengelig på nettet. Der finns «fråsegna» gjengitt, sammen med partiledelsens vedtak fra 1979 om at dokumentet trekkes tilbake, en uttalelse fra RV mot undertrykkelsen av homofile, samt en utmerket, kritisk artikkel om «fråsegna» og de holdningene den i sin tid bidro til å spre, signert OHV (Ove Monsen, som i mange år var partiets faglige sekretær).
I denne saken har Steigan, ifølge Steigan, utelukkende hatt en helterolle. Allern var i 1974 AKP (m-l)s leder og Sverre Knutsen (partisekretæren) var dokumentets forfatter. Selv var han «transformatorutvikler på Asea-Per Kure» og hans eneste personlige befatning med saken er at han i sin formannstid erklærte fråsegna «død og maktesløs» og gjorde sjølkritikk på vegne av partiet.
Historieskrivningen tyder dessverre på at han ikke har fattet hvorfor «fråsegns-dokumentet» gjorde så mye skade. Sant nok ville det meste av innholdet neppe vært stort annerledes hvis dette hadde vært et personlig debattinnlegg fra Knutsen. Problemet er imidlertid at både jeg, Steigan og andre medlemmer av partiledelsen ikke bare var med på å vedta at forslaget skulle sendes ut til intern diskusjon som et forslag fra Sentralkomiteen, men også bakte inn i «fråsegna» at dokumentet uttrykte partiledelsens «førebels syn» på saken.
Dette ga forslaget et kollektivt og autoritativt stempel. Jeg kjenner ikke til at noen i partiledelsen, der også Pål Steigan var et sentralt medlem, dissenterte i forhold til formuleringene. At Steigan i sitt sivile liv var transformatutvikler da vedtaket ble fattet er her like irrelevant som at jeg denne høsten avtjente verneplikten som sanitetssoldat.
Han overser dessuten at «fråsegna» i praksis representerte negative holdninger om homofile og deres kamp som ikke bare var utbredt i det norske samfunnet, men også i AKP (m-l) og innad i ledelsen. Som et symptom: I 1975 nektet ukeavisa Klassekampens redaktør, Finn Sjue, å ta inn en annonse der to «lesbiske arbeidere» søkte bolig. Viljen til å bortforklare eller akseptere overgrep mot homofile i det vi betraktet som sosialistiske land, ikke minst i Albania, var i tillegg utbredt. Det var først og fremst kritikken av «fråsegna», spesielt fra homofile partimedlemmer, som gradvis brakte fram erkjennelsen av at «fråsegna» var et reaksjonært dokument. Kritikken og diskusjonene endret i alle fall mitt syn på de homofiles situasjon og kamp. Jeg tror også det endret Steigans. Han var tross alt partileder i fire av de fem årene «fråsegna» fikk lov å eksistere som forslag.
For ordens skyld: Det var Arbeidsutvalget i AKP (m-l) som i 1979 (på Sentralkomiteens vegne) slo fast at forslaget «var feil», at det «har skapt vansker for det politiske arbeidet for kommunistiske homofile», samt beklaget at det «har eksistert i flere år uten å bli trukket tilbake». Sjølkritikken var kollektiv, ikke noe partilederen fant på alene.