Du kan bla til neste sideBla med piltastene
I god tro

Frykt og fellesskap

Religiøse og ikke-religiøse bør stå sammen mot kulturell renhetstenkning.

FELLES FRONT: Når frykt mot muslimer nøres opp, må religiøse og ikke-religiøse stå sammen for å forsvare det multikulturelle fellesskapet, skriver Farhan Shah. Her fra «March for Love» på New Zealand etter terrorangrepet mot moskeene i Christchurch. FOTO: MARTY MELVILLE, AFP/NTB SCANPIX MARTY MELVILLE

I Norge og i Europa blåser det en kald vind av fremmedfiendtlighet og splittende nasjonalistiske tendenser. Fellesnevneren for høyreradikale partier som for eksempel Nasjonal front i Frankrike, Sverigedemokraterna, Tyske AfD og vårt hjemlige Frp er motstand mot innvandrere – og muslimer. Skremselspropaganda og konspirasjonsteorier som bygger opp under Eurabia-teorien blir flittig brukt i et klima av hensynsløs og hevngjerrig politisk mobilisering, deprimerende nok, snart åtte år etter 22. juli 2011. «Terrorist-utspillet» til daværende justisminister Sylvi Listhaug i 2018 sitter friskt i minnet. I tillegg nører alternative medier i Norge stadig opp under muslimhat på en måte som forsterker spenningene mellom «muslimer» og «vestlig sivilisasjon». I kjølvannet av den høyreekstremt motiverte terroraksjonen mot to moskeer på New Zealand så vi for eksempel flere tekster som reflekterte ideen om muslimer som «de totalt andre», og islam som en trussel mot «Vesten».

Lars Gule, Eivor Oftestad, Anne Kalvig og Helene Næss skriver om religion i Klassekampen hver torsdag. Farhan Shah er gjesteskribent.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?