Du kan bla til neste sideBla med piltastene

KOLLEKTIVE FØLELSER: Verden endrer seg, men ikke nødvendigvis til det bedre.

IKKE FÅ PANIKK

UVISS FRAMTID: Fredag samles ungdom til skolestreik for klima i en rekke byer og mindre steder i Norge. Ungdommene som vokser opp i dag, kan ikke lenger være sikre på at framtida er full av håp. Hvordan skal vi forholde oss til det? Her fra en flom i Frankrike i oktober i fjor, som tok livet av tretten personer. FOTO: SYLVAIN THOMAS, AFP SYLVAIN THOMAS

FRYKT: Vår tid er gjennomsyret av frykt, sier den tyske sosiologen Heinz Bude. Men kan vi kanalisere frykten inn i noe konstruktivt?

Frykter du klimaendringene? Uansett hvor mye du vet, og hvor urolig du kjenner deg, er sjansen stor for at du ikke vet nok og at du ikke er redd nok. Det skriver den amerikanske journalisten og forfatteren David Wallace-Wells, som for noen uker siden ga ut ei bok som har et uttalt, følelsesstyrt formål: I et intervju i The Guardian sier han at han ønsker å gjøre leseren redd. Målet er å skape en følelse av panikk, og å fortelle leseren at det er ok å «frike helt ut» i møte med framstillingen han gir av klodens tilstand. Ifølge Wallace-Wells er boka full av fakta, den hviler på hundrevis av vitenskapelige rapporter og fagfellevurdert klimaforskning – det er bare det at faktaene i seg selv er, vel, hysteriske.