Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Alle har lyst til å leve lengre og sunnere. Men hvor mye av livet skal vi vie til det prosjektet? spør Barbara Ehrenreich.

Husk at du skal dø

DEN INDRE FIENDEN: Makrofager er celler som har blitt betraktet som kroppens «førstelinjeforsvar». Men ny forskning har vist at de også kan bidra til spredning av kreft – helt imot vertskroppens interesser. FOTO: DAVID GOULDING, WELLCOME TRUST SANGER INSTITUTE

Som tenåring hadde jeg ambisjoner om å bli naturviter, men altfor mange ting ledet meg vekk fra det målet, så i stedet ble jeg en som forstår seg på naturvitenskap. Jeg er ikke villig til å tilbringe livet i et laboratorium eller et observatorium med tålmodig notering av alt målbart, men jeg leser med stor iver rapporter fra dem som gjør det, enten temaet er astronomi eller biokjemi, og stort sett fortærer jeg den slags uten at det er drøvtygget først, som i tidsskriftet Discover eller Scientific American. For ti år siden fant jeg i sistnevnte magasin noe så dypt foruroligende at jeg ikke klarte å tenke annet enn at dette forandrer alt. Artikkelen var skrevet av en av Scientific Americans redaktører, som kunne fortelle at immunforsvaret faktisk bidrar til vekst og spredning av kreftsvulster. Det er omtrent som å si at brannvesenet faktisk er bemannet med pyromaner.

Oversatt av Hege Mehren