Du kan bla til neste sideBla med piltastene

EAT-rapporten tar tak i reelle utfordringer, men den kommer med altfor drastiske konklusjoner om mat, jordbruk og klimaendringer.

Redder vi planeten ved å kutte kjøtt?

BYTTE BEITE: Jordsmonnet har en enorm klimabetydning, som blant annet kan pleies gjennom «ansvarlig beiting». Til og med oksekjøtt kan produseres på en karbon-negativ måte hvis buskapen flyttes rundt på beiteområdet, skriver Bjørn Vassnes. Her ser vi en fransk gjeter med sauene sine i de franske alpene. FOTO: JEFF PACHOUD, AFP/NTB SCANPIX JEFF PACHOUD

Jordsmonn og produksjonsmåter i landbruket har langt større betydning for klimaet enn folks matvaner.

Så var den her, EAT-rapporten om hva vi må gjøre med kostholdet vårt. Tanken bak er riktig: Vi må legge om matvanene for å redde miljøet og bremse klimaendringene. Og om dette kan gjøres på en måte som også gir oss bedre helse, er intet bedre enn det. En rekke kjente forskere og institusjoner står bak. Likevel har mottakelsen vært skeptisk. Mange mener rapporten legger opp til en avvikling av norsk landbruk, mens andre har fokusert på initiativtaker Gunhild Stordalens livsstil.