Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Rundt matbordet samles vi for å spise, snakke og nyte, for å dele felles erfaringer og åpne oss for den andre.

Babette og matens mysterium

NÅDENS ØYEBLIKK: Hovedpersonen i «Babettes gjestebud» inviterer hele kirkelyden inn for en bedre middag, og gjør at også de fattige kystfiskerne kan slippe belevenheten løs, skriver Andrew Kroglund. Her fra Gabriel Axels filmatisering (1987). FOTO: PANORAMA/NORDISK/DFI

Menneskets historie er fortellingen om overganger. På et tidspunkt begynte vi å spise grillet og varmebehandlet mat. Det endret fysiologien vår, vi fikk økt selvbevissthet og sjelsliv, og vi ble til et oppegående menneske: en homo erectus. Gjennom ulike evolusjonære stadier utviklet vi taleorganet, og vi ble kloke – i alle fall vi oss selv det navnet, homo sapiens. Som art sliter vi imidlertid ofte med å forstå våre artsfrender, og vi ser ofte på «den andre» som en utfordrer.