Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattHistorie

Krigsheltene Norge glemte

SEKRETÆRENE I HJEMMEFRONTEN: Ved pulten ses Karin Moestue og Hans Engen. Lillan Schrøder, moren til innleggets forfatter, til høyre. BILDE FRA ARBEIDERBLADET 16. MAI 1945, UKJENT FOTOGRAF

Et åpent brev til statsminister Erna Solberg, 24. november 2018

Din unnskyldning til norske kvinner som innledet forhold til tyske soldater under krigen har fått stor oppmerksomhet, og det er bra at urett begått under krigen blir rettet opp. Samtidig er invitasjonen som tidligere ble gitt til å foreslå anerkjennelse til ’glemte helter’ avslått av din forsvarsminister. Fire kvinnelige helter fra krigen får nå omtale i en bok av Nils R. Ringdal: «To kvinner og deres menn». Hovedpersonen i boka er min mor Lillan Steen (f. Schrøder) som var gift med Jens Boyesen under krigen.

Hun arbeidet som sekretær for Hjemmefrontens ledelse, men måtte flykte til Sverige etter å ha sluppet unna arrestasjon under dramatiske omstendigheter. Hun trivdes dårlig i flyktningmiljøet i Sverige og ville tilbake til Norge og delta i kampen mot okkupanten. Hjemmefrontens ledelse sa nei; krig er for farlig for kvinner var begrunnelsen. Hun reiste tilbake til Norge likevel, ble utstyrt med falsk identitet som Frk. Mikkelsen, og forkledd som sykepleier fraktet hun mikrofilmer i sin veske over Youngstorget til Hjemmefrontens avskrivningskontor. Hun hadde også en gasspistol i vesken, og Lillan var garantert dødsstraff hvis hun hadde blitt avslørt.

Ringdal forteller også om tre andre kvinner som gjorde en fremragende innsats under krigen: Karin Mostue, senere gift Heffermehl, Lise Fougner, senere gift Houm, Mai Eitrem som var sekretær for Jens Chr Hauge og ’Kari Trestakk’ som var dekknavn for Esther Sanengen.

«Lillan var garantert dødsstraff hvis hun hadde blitt avslørt»

Mitt spørsmål til Statsministeren er hvorfor hun mener disse kvinnene ikke fortjener å bli hedret på linje med mennene som risikerte sitt liv for fedrelandet under krigen? I boka blir kontrasten veldig tydelig til Lillans senere ektefelle og min far, Erling Steen, som bar Grini-fangenes fane i 17-mai-toget etter krigen og er hedret på alle mulige måter i tiden etterpå. Det var utvilsomt fortjent, men var hans innsats mer verdifull enn Lillans og de andre kvinnene som ’bare’ var sekretærer?

Etter krigen var det liten oppmerksomhet om dette. De største heltene var døde og de overlevende var lykkelige over å ha berget livet.

Å søke oppmerksomhet for egen innsats var utenkelig, og min mor var meget fortørnet over Max Manus som gjorde nettopp dette. Men hun ble etter hvert bitter over den forskjellsbehandlingen kvinnene ble utsatt for etter krigen.

Lillan døde i 1983, så en oppreisning vil komme for seint. Men for vår nasjons moralske anstendighet, mener jeg det er nødvendig at disse kvinnene og andre glemte helter nå får sin anerkjennelse på linje med de mennene som allerede er hedret.

Kjære Erna Solberg. Les boka til Ringdal og tenk etter om du vil gå inn i historien som den som sviktet disse kvinnenes innsats under krigen. Hilsen,