Ståle Hansen og Reidar Kristiansen, vaktsjef og redaksjonssjef i NRK, mener jeg bruker «utestemme» i debatten om selvmord. De som har sett dagsrevyinnslagene 17., 18. og 19. november og fulgt saken på NRKs nettside, oppfordres til å lese min artikkel (Klassekampen 24. november) og selv avgjøre hvem som opptrer dannet eller udannet. NRK har valgt å fokusere på selvmord der det er påvist lovbrudd i psykiatrien, samt illustrert sitt poeng med én enkeltsak som massivt eksponerer en avdød og hans familie mens saken fortsatt er under behandling. NRK vet at ingen behandler med et minimum av etisk gangsyn vil ta til motmæle mot en traumatisert familie, ei heller gå i debatt om en slik enkeltsak offentlig.
Pressen har en viktig rolle som vaktbikkje for den svake part når makt misbrukes. Selv om systemkritikk alltid er viktig, er fokus på lovbrudd knyttet til selvmordssaker i psykiatrien etter min og manges mening skivebom når NRK faktisk velger å rette søkelyset mot vilkårene for de dårligste psykiatriske pasientene. Tungpsykiatrien har fått skammelig lite oppmerksomhet sammenlignet med alt det uinteressante som brettes ut i mediene om «psykisk helse». Det er for tiden mye talefør psykisk lidelse og terapeuter med medietekke, også i NRK. Fortellinger om selvmord og selvmordsforsøk er neppe underkommunisert.
Det er nesten så man må lese om igjen når NRKs vaktsjef og redaksjonssjef skriver at familien til avdøde i reportasjen «har full rett til å gi uttrykk for sin mening.» Hvem har sagt eller ment noe annet? Jeg er ikke i debatt med familien. Mange vil dele sine vonde historier med pressen, også sin egen oppfatning av skyld, i håp om at rettferdigheten skal skje fyllest.
NRK har det fulle ansvaret for hva de velger å sende, hvordan de forvalter tilgangen til mennesker i sorg og på hvilken måte stoffet blir presentert.
«NRK har etter min vurdering brutt pressens Vær Varsom-plakat på flere punkter»
Jeg kritiserer NRK for å tråkke over grenser i omtale av en avdød person og det uetiske i å brette ut hans lidelses- og sykehistorie slik den er dokumentert i journal og private lydopptak. Det åpner for en praksis der dette er greit. NRK behandler et følsomt, komplekst og trist tema på en uverdig og vulgær måte når de regisserer saken som jakt på lovbrudd. Da får det uvegerlig karakter av kriminalsak – hvem har skylden, hva blir straffen – i den vanlige seers øyne.
NRK har etter min vurdering brutt pressens Vær Varsom-plakat på flere punkter, blant dem:
§3.9. Opptre hensynsfullt i den journalistiske arbeidsprosessen. Vis særlig hensyn overfor personer som ikke kan ventes å være klar over virkningen av sine uttalelser. Misbruk ikke andres følelser, uvitenhet eller sviktende dømmekraft. Husk at mennesker i sjokk eller sorg er mer sårbare enn andre.
§4.5. Unngå forhåndsdømming i kriminal- og rettsreportasje. Gjør det klart at skyldspørsmålet for en mistenkt, anmeldt, siktet eller tiltalt først er avgjort ved rettskraftig dom (…)
§4.9. Vær varsom ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk. Unngå omtale som ikke er nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov (…)