Etter vel 600 år var det slutt for det europeiske fyrstehuset Habsburg, grunnlagt av greve Otto 2. og som hadde regjert Østerrike, Ungarn, Spania (Castilla og Aragon), Portugal, Mexico og Böhmen med utspring i borgen Habsburg ved elva Aare i Sveits. I dag er det 100 år siden dommer Franz Dinghofer (1873–1956) og Karl Seitz (1869-1950), begge presidenter for den provisoriske nasjonalforsamlingen, proklamerte republikken Østerrike i parlamentet i Wien etter at keiser Karl 1. fra familiegreinen Habsburg-Lothringen hadde abdisert dagen før og 13 dager etter at greve Mihály Károlyi hadde erklært at Ungarn hadde trådt ut av unionen.
Kvinners tause og fornuftsbaserte kunnskap hadde en beundrer i Eilert Sundt.
Allmuens klokskap
En sommerdag på Listerlandet i 1867 var to menn i hest og vogn på vei hjem til middag. I solsteken var samtalen opphørt. Kjørekaren var egnens forfatter Constantius Flood, og hans passasjer var Eilert Sundt, «den reisende forsker» fra Christiania. Plutselig måtte de stoppe. Ved veien holdt nemlig en tjenestejente på å vaske noen melkebøtter i en bekk med en kost av «limeris» (bjørkekvister). Sundt hadde ikke sett et slikt vaskeredskap før. Leende og usjenert forklarte tjenestejenta at det var en «skrubber». Sundt gjentok ordet et par ganger. Hun opplyste at den kalles «rubber» på fint talemål, og ga den til ham.
Feministene Bodil Stenseth, Wencke Mühleisen, Asta Beate Håland, Stephen Walton, Kristina Leganger Iversen og Muna Jibril skriver i Klassekampen mandager.