Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Amazon er essensen av kapitalisme – global, gigantisk, skatteunndragende, lønnspressende og nesten umulig å regulere:

Kapitalismens nye ansikt

THE EVERYTHING STORE: På to tiår har Amazon vokst fra å være en liten nettbokhandel til å bli verdens nest største bedrift, med en halv milliard ulike varer i porteføljen. Her er gründer og toppsjef Jeff Bezos under åpningen av Amazon Spheres i Seattle i januar i år. FOTO: JASON REDMOND, AFP/NTB SCANPIX JASON REDMOND

I sommer streiket tusenvis av Amazon-ansatte på grunn av kummerlige forhold: De har knapt tid til å gå på toalettet. Imens tjener sjefen Jeff Bezos mer på ti sekunder enn de ansatte gjør på et år.

Ironien kunne ikke vært tydeligere. Mens tusenvis av Amazons lagerarbeidere streiket i Tyskland, Spania og Polen på grunn av lave lønninger og dårlige arbeidsforhold, kom nyheten: Amazons grunnlegger, 54 år gamle Jeff Bezos, er nå ikke bare verdens rikeste mann. Han er det rikeste menneske i moderne historie. Rikere enn Bill Gates, rikere enn Lego-familien og Mark Zuckerberg til sammen. Han er så rik at han kunne kjøpe hvert eneste NFL-lag i USA og fortsatt ha mer penger enn han rekker å bruke.

© Information Oversatt av Lars Nygaard