Sjefen titter mer
LO registrerer flere brudd på personvernet i arbeidslivet:

I sommer har LOs sommerpatrulje oppsøkt arbeidsplasser som typisk ansetter ungdommer for å sjekke om arbeidslivets lover og regler blir fulgt.
En trend etter årets patrulje er at LO finner flere bedrifter som bryter personvernreglene. Det kan for eksempel være å kameraovervåke de ansatte på jobb, eller at arbeidstakerne ikke kan varsle om kritikkverdige forhold uten at blir spredt hvem som har meldt ifra.
I 2016 brøt 4,1 prosent av de kontrollerte arbeidsplassene personvernsreglene, og i 2017 var andelen fire prosent. I år har imidlertid tallet økt til 5,9 prosent.
– Det kan være snakk om at det er satt opp et kamera i skifterommet, nevner Astrid Willa Eide Hoem i LOs sommerpatrulje som eksempel på et av bruddene de har oppdaget.
Fire av ti har mangler
LOs sommerpatrulje har besøkt bedrifter med unge sommervikarer siden 1985. I år fant de brudd på arbeidslivsregler på 39,8 prosent av bedriftene de besøkte.

I likhet med Hoem har Marta Hofsøy sommerjobb i LOs sommerpatrulje for å sikre at andre i sommerjobb har ordentlige arbeidsvilkår.
Hun forteller at ikke alle bedrifter klarer å sikre at de ansatte trygt kan varsle dersom noe er galt på jobben.
– Man skal kunne være anonym som varsler, og det du sier skal ikke kunne spores tilbake til deg. Det skal heller ikke gis negative reaksjoner mot dem som varsler, sier hun.
I tillegg til patruljen, bemanner LO-ungdommene en telefon der man kan ringe inn og varsle eller spør om hva som er lovlig og ikke på jobben.
– Er brudd på personvernsregler egentlig så viktig sammenlignet alt annet som kan være feil i arbeidslivet?
– Ja, alle brudd på arbeidsmiljøloven er viktig, og dersom personvernet ikke blir ivaretatt, kan det gå på tilliten løs. Mange unge er utrygge i sin første jobb. Det er vanskelig å få sommerjobb, og man er redd for å miste den. Da er det viktig at det går an å varsle trygt, sier Hoem.
Mer metoo
I tillegg til ulovlig kamera- og telefonavlytting og manglende mulighet til å varsle, er ulovlig rustesting, personalia på avveie og innsyns i arbeidstakernes private filer og e-poster eksempler på brudd på personvernsreglene som LO trekker fram.
Bjarne Lagesen, leder for LOs sommerpatrulje, sier at de har sendt flere av bruddene de har avdekket til Datatilsynet.
«Fra 2017 til 2018 har andelen bedrifter med brudd på personregelverket økt med nesten 2 prosent. Det kan være mange grunner til denne økningen, men det virker som det er større bevissthet rundt personvern og personregelverk enn det har vært tidligere. Det er forståelig at mange arbeidstakere bekymrer seg. Vi har sendt over flere av bruddene vi har funnet til datatilsynet», skriver han per e-post.
LO sommerpatrulje har i år også avdekket flere saker enn tidligere om seksuell trakassering, forklarer han.
«I år har vi også opplevd en økning i henvendelser som omhandler seksuell trakassering. Dette henger nok sammen med en økt bevisstgjøring i kjølvannet av metoo-kampanjen. Til nå har ikke patruljen ført tall på seksuell trakassering, men vi ønsker å gjøre det til neste år. Selv uten tallmateriale opplever vi at vi en økning på dette området. De sakene vi har fått har ofte omhandlet både brudd på personvern og seksuell trakassering, med eksempler som ulovlig kamera i skifterom eller lignende.»