Internasjonalisering og insentiv
I en serie artikler i Klassekampen har en rekke framstående norske akademikere uttalt seg kritisk om internasjonaliseringen av norske universiteter og høyskoler. Internasjonalisering betyr her først og fremst at jobber utlyses internasjonalt, og at internasjonalt samarbeid og publisering verdsettes. Det akademiske arbeidsmarkedet i Norge er nå del av et internasjonalt marked. Samarbeidsrelasjonene norske akademikere står i er mer og mer internasjonale, og mange publiserer mer internasjonalt. Når vi blir del av et globalt marked, er veien til stilling for de som tar grader ved norske universiteter vanskeligere, og dette oppleves selvsagt som smertefullt.
Problemene som identifiseres, kommer i kjølvannet av New Public Management reformene. Disse er stort sett orientert mot kvantitativt output, nasjonalt eller internasjonalt, framfor kvalitative eller vitenskapelige framskritt. For forskningspublisering er det en overdreven premiering av det som kan være (nasjonale eller internasjonale) svake eller perifere arbeider. Studiene, som er økonomisk viktigere for universitetene, har premiering rettet mot bestått eksamen, ikke mot at studenter lærer i dybden og eventuelt kvalifisere seg til doktorgradstudier.
Finansieringssystemet er slik i konflikt med akademiske og andre verdier. Dette stiller krav til ledelse, ikke minst til reell faglige ledelse – utøvd med dyp forståelse av fagutviklingen i de fag man har ansvar for. Institutter må til dels styres på tvers av insentivene om man vil nå gode faglige og andre mål. Samtidig er det en utvikling der evnen til reell faglig ledelse svekkes, ikke minst ved ansatt leder. I det norske systemet er nok det beste og mest interessante sted for forvaltning av god faglig ledelse å finne i sentre for fremragende forskning. Disse ledes av svært sterke forskere.
Det er en selvsagt ledelsesoppgave ved norske universiteter å sørge for at det er rikelig med god forskning i norsk historie, språk, litteratur og kultur.
Ved all tilsetting er det avgjørende at man balanserer de ulike kvalitetene hos søkerne, og veier inn andre kvaliteter enn rent kvantitativt målt forskningsinnsats. Dersom slike hensyn blir tatt, og god faglig ledelse er på plass, vil hovedvirkningen av global konkurranse være at konkurransen om stillingene blir større. Dette siste er bare et gode for institusjoner som skal tilsette.
Motstand mot vitenskap og fremmedfrykt går hand i hand mange steder i verden. Samtidig styres det mer etter økonomiske insentiver enn etter faglige og samfunnsmessige verdier. Slike insentivers innflytelse er et avgjørende moment for å forstå problemene kritikerne identifiserer. Det viktigste forsvaret for universitetene består i å bygge kvalitet i alle ledd. Å følge insentivene motiveres av kortsiktig økonomisk fornuft, men utgjør samtidig langsiktig ufornuft sett ut fra akademiske verdier og samfunnsansvar. Rett medisin krever rett diagnose; disse insentivene må bort.
Olav Gjelsvik, professor