Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Ideer

Moralismens dårlige rykte

Ingen vil at en moralfilosof skal fortelle dem hva de skal spise. Men moral kan heller ikke bare være et spørsmål om smak og behag.

© Illustrasjon: Knut Løvas, knutlvas@gmail.com

I fjor høst skrev jeg en kronikk i Aftenposten der jeg argumenterte for at det er moralsk galt å spise kjøtt. Den ble delt av mange i sosiale medier, og skapte debatt. Vegetarianere satte naturlig nok stor pris på kronikken. Av dem som spiser kjøtt, ble noen kraftig provoserte av det jeg skrev, og jeg ble anklaget for moralisering. I kommentarfeltet til kronikken kan man blant annet lese følgende: «Han forsøker å sette seg selv som en moralens vokter og til definisjonsmakt, over hva som er god og dårlig moral.»; «Moral er alltid subjektiv, samme med religion og ideologien.»

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen