Det var en gang en ung mann, la oss kalle ham Filosofistudenten. Han var en sympatisk mann på alle vis, belest og intelligent. Men han fikk det liksom ikke til med damene. Filosofistudenten var veldig opptatt av Hegel, Heidegger, Habermas, Hamsun. Han snakket gjerne om Kant og Kafka. Selv leste jeg mer samtidslitteratur.
Filosofistudenten sa: Solstad og ansiktet strålte som en sol. Jeg sa Marguerite Duras, Suzanne Brögger, Kerstin Ekman, Eldrid Lunden, Cecilie Løveid. Eller hvis du absolutt vil lese gamle bøker av døde forfattere så les: Virginia Woolf og Simone de Beauvoir. Filosofistudenten så ulykkelig ut, som om dette var en straff jeg påla ham. Jeg sa at det sikkert ville hjelpe ham å få damer.
Når menn skal få kontakt med det annet kjønn virker det ikke som de vet hvordan kvinner tenker. Hva er de opptatt av? Hvilke bøker leser de? Hvilke filmer liker de? Hvem er de? For kvinner er dette sjelden et problem. Majoriteten av hovedpersonene de har møtt siden de var små er gutter og menn, enten man leser bøker, blader, magasiner, se på tv, film eller leser aviser. Mennene er overalt og kjøper du et dameblad så er de fulle av råd om hvordan menn er, hva de tenker og hva du skal gjøre for å tekkes mannen (les: få han interessert).
Hun som sitter på kaffebaren der for eksempel, hva er det hun leser? Er det Lena Andersson eller er det Vigdis Hjorth? Kanskje det er enda verre, kanskje det er Ebba Witt-Brattströms «Kulturmannen»! Er det best å rømme nå? Det finnes nok av damer som ikke maser så jævla. Som bare digger og dyrker menn og ikke maser om feminisme.
Man kan ligge med damer uten å lese dem. Jada, jada. På den annen side: har det aldri skadet en mann å lese flere kvinnelige forfattere. Ikke på noen måte. Se bare på filosofistudenten:
Han begynte å lese Suzanne Brøgger, Erica Jong, Virginia Woolf og flere andre. Han traff en dame som studerte litteraturvitenskap og som ble mektig imponert over hans bitekstualitet (Å lese både kvinnelige og mannlige forfattere).
De giftet seg og levde lykkelig alle sine dager. Mens kompisene hans ble skilt, diskuterte Filosofen og Litteraturviteren Simone de Beauvoirs «Det annet kjønn». Og da var det strengt tatt ingen grunn til å skille seg.
«For drøyt tre år siden ble Sveriges statsminister myrdet. Det var en enormt vanskelig og skremmende opplevelse. Mange så det som et attentat også mot vårt demokrati. Men den svenske samfunnsstrukturen besto prøven og demokratiet fungerte.»
Dette sa daværende statsminister Ingvar Carlsson under utspørringene i Konstitutionsutskottet (tilsvarer den norske kontroll- og konstitusjonskomiteen, red.anm.) 23. mars 1989 i forbindelse med Ebbe Carlsson-skandalen. Nå har det gått 30 år, og man kan undersøke samfunnsutviklingen i skyggen av mordet på Olof Palme. Besto Sverige virkelig prøven?
På Politihuset i Stockholm finnes det omtrent 250 hyllemeter etterforskningsmateriale fra Palme-etterforskningen. Det ville ta en erfaren jurist minst 15–20 år på heltid å lese materialet fra start til slutt. Hvert nye tips, spor, vitnemål, indisium, hver ny avsløring og detalj skaper en karusell av stadig nye, stadig motstridende opplysninger – umulige å få oversikt over eller å sortere. Slik blir fortellingen om Palme-mordet den store postmoderne romanen om Sverige. Og den perfekte og selvspillende begravelsessangen om sosialdemokratiets nederlag.
Noen er brennsikre på at det var Christer Pettersson – den ensomme tullingen. Andre er like sikre på at det var en politisk sammensvergelse. Uansett hvilken linje vi inntar, eller om vi slår det fra oss og oppgitt sier «vi kommer aldri til å få vite sannheten», bidrar vi til og blir dermed alle en del av historien om mordet.
Mange er av forståelige grunner lei av dette mordet. Lei av konspirasjonsteorier uten annen rot enn i paranoiaen. Noen ganger blir stillheten så stor at man er nødt til å begynne med å slå fast at det faktisk kan finnes grunner til å snakke om mordet. Landets statsminister ble myrdet. Det var dermed per definisjon et attentat som også var rettet mot vårt demokrati. Forbrytelsen har aldri blitt oppklart. Morderen er på frifot. Dette er fakta, ikke konspirasjonstenkning. Man er ikke automatisk gal dersom man tenker på hvem som drepte vår statsminister, selv om mange som gjør og har gjort det, har vært gale eller blitt det.
På tross av dette uendelige triumviratet av fakta, ideer og myter rundt mordet finnes det egentlig bare to teorier om hva som skjedde. Den ene er teorien om den ensomme tullingen. Tanken om Christer Pettersson som morderen innebærer at en boms fra nederste trinn på samfunnsstigen i det sosialdemokratiske, i prinsippet klasseløse «folkhemmet», i det øyeblikket det er som mest utjevnet og perfekt, i affekt eller ved en feil tar livet av Socialdemokraternas leder.
Den andre teorien er den om konspirasjonen. Den manifesterer seg som beredskapspoliti med nazisympatier, som tilfeldigvis er først på stedet selv om de ikke skulle vært der, kombinert med walkietalkie-observasjoner, eventuelt med innblanding fra vår egen eller et annet lands sikkerhetstjeneste.
Disse teoriene om morderens natur passer som hånd i hanske med ubestridelige fakta om selve mordetterforskningen, nemlig bildet av den sosialdemokratiske statens manglende evne til å etterforske og oppklare forbrytelsen. For uansett hvilken morder man ønsker seg i den enorme kriminalromanen Sverige gjennom mordet har blitt forvandlet til, vil man støte på det gigantiske etterforskningshavariet. Politi og myndigheter mislyktes med kriminaletterforskningens elementære deler og ledet arbeidet inn på et sidespor som antakelig fører til at mordet aldri vil bli oppklart. Den smertefulle sannheten er at uansett hvilken av løsningene man velger å tro på, peker nesten samtlige piler i det politiske skyldspørsmålet innover. Mot det svenske sosialdemokratiet.
Mordet på Olof Palme var et politisk mord, uansett hvem som hadde fingeren på avtrekkeren. Mens enorme ressurser har blitt investert i å lete etter en forsvunnet revolver, har overraskende lite energi blitt brukt på å forstå mordets politiske konsekvenser og forutsetninger.
Om det så var Christer Pettersson som kanskje ved en ren feiltakelse myrdet landets statsminister, ble konsekvensen av mordet et ideologisk statskupp. Når paret Palme rundt 23.17 krysser Sveavägen etter pølseboden ved Adolf Fredriks kirkegård, er han partileder og statsminister for et sosialdemokrati som hadde vunnet riksdagsvalget i 1985 på å gå imot ideen om privat drift i velferden, som hadde presset igjennom arbeidstakerfond i næringslivet, som hindret svensk medlemskap i EEC (dagens EU), sto for alliansefrihet og nøytralitet i utenrikspolitikken og hardnakket forsvarte en offentlig sektor som slukte over halvparten av økonomien og ble finansiert med verdens høyeste skatter. Palme drev også en mildt sagt spesiell utenrikspolitikk.
Det sosialdemokratiet som overtar noen minutter senere, uten Olof Palme, bryter i praksis med alt dette.
Når sosialdemokratiske politikere ved minneanledninger hisser seg opp over at så få løfter fram Palmes politiske arv, er det ironisk, ettersom partiet praktisk talt har utryddet alle elementer av det sosialdemokratiske samfunnssynet Olof Palme sto for.
I stedet ble Palme raskt forvandlet til en del av arbeiderbevegelsens historie. Et stilikon, i beste fall løftet fram som et symbol på solidaritet med den tredje verden. Men om hans politiske ideer hadde vært medisin for en skrantende arbeiderbevegelse, hadde ledende representanter merket flasken med «ikke for innenriks bruk».
At det nå er 30 år siden mordet på Olof Palme sammenfaller med en ny vending i sosialdemokratiets krise. En lang utforbakke – forårsaket av nettopp det politiske skiftet jeg har beskrevet.
Ikke misforstå: Palme var ingen Messias. Han hadde som de fleste politikere lik i lasten – dumheter og dårlige beslutninger. Mange av ideene hans ble problematiske fordi verden forandret seg da den kalde krigen tok slutt og kapitalen frigjorde seg fra nasjonalstatene. Men han forsvarte politiske ideer og idealer på en måte ingen senere sosialdemokratisk leder har vært i nærheten av. Han ga arbeiderbevegelsens folk selvtillit og mot.
Mordet på Olof Palme betydde slutten for en selvstendig sosialdemokratisk tenkning. Den ble ikke erstattet av noen ny sosialdemokratisk idé, bare av en tilpasning til nyliberalismen. Dermed kan man faktisk si at selv om det var Olof Palme som ble skutt, var det sosialdemokratiet som ble myrdet. Igjen sto en bevegelse uten ideer og som var frarøvet sin leder – og som så ut til å mangle krefter til å oppklare denne forbrytelsen. Som tidligere leder for Moderaterna Ulf Adelsohn uttrykker det i dokumentaren «Palme – siste timmarna» var arbeidstakerfondene og Palme «det siste sosialistiske sosialdemokratiet hadde».
Dette er enda tydeligere nå enn i 1989 da Ingvar Carlsson meddelte at det svenske samfunnet hadde taklet utfordringen.
Å fjerne politiske ledere som står i veien for en kursendring er ikke uvanlig, selv om mord som politisk kampmetode er uvanlig i Sverige. Ofte holder det med en kvittering, en leilighet, en heksejakt. Demokratisk aksepterte metoder som felte blant andre Stig Malm, Mona Sahlin og Håkan Juholt.
Tre ting har jeg lært meg om politiske skandaler: De er nesten alltid skapt av politiske motstandere innenfor eller utenfor partiet. De er svært effektive. Og, som de to norske forskerne Anders Todal Jenssen og Audun Fladmoe skriver i boka «Scandalous!»: Å fjerne politiske ledere får ofte svært omfattende politiske konsekvenser. «Partier og interessegrupper endrer politikkens kurs: ministre og regjeringer faller og erstattes med andre som har andre politiske mål.»
Så godt som alle kjente metoder for politisk kampanjevirksomhet og skandalisering ble tatt i bruk for å fjerne Palme fra makten i årene før mordet. Men til tross for rene bakvaskelseskampanjer, hatpropaganda, 4. oktober-bevegelse, Harvard-skandale og offisersopprør, ble han sittende. Metodene fra høyre var ikke tilstrekkelige for å styrte ham. At kampanjene og fiendtligheten rettet seg så intenst mot Palme kom ikke bare av at denne typen kritikk alltid rettes mot lederen, men også av at han mot slutten i stor grad var alene om å opprettholde linjen.
Sosialdemokratiets sterke og velorganiserte fiender fikk et mer føyelig og letthåndterlig sosialdemokrati etter at Palme ble fjernet. Sosialdemokratiet opphørte ganske enkelt å være et selvstendig politisk konsept og brøt med en over hundre år lang linje av selvstendig tenkning, den Axel Danielsson beskrev i det første partiprogrammet fra 1987: å skille seg ut fra alle andre partier. I dag er man bare ett i rekken av litt større partier. Bare noen år etter Palme, var hele politikken lagt om. Etter 1986 gjennomførte sosialdemokratiet egentlig ingen store, samfunnsendrende reformer, og absolutt ingen som på noen måte utfordret næringslivet og retten til å bestemme over produksjonsmidlene.
Fra offisielt sosialdemokratisk hold løftet man ofte fram hatet mot Palme som person, som motiv for mordet. Men man glemmer å snakke om hatets årsak. Palmes person bidro selvsagt, ikke minst hans uforsonlige fremtoning. Men det var politikken Palme sto for, som hatet rettet seg mot.
Palme ble skyteskive for dem som avskydde alt det en konfrontasjonsorientert, konfliktsøkende, stolt og selvbevisst arbeiderbevegelse som økte skattene og ville demokratisere næringslivet, kunne utrette. Uten denne unike sosialdemokratiske politikken finnes intet å hate, hvor upopulære og mislykkede Socialdemokraternas ledere enn har vært etterpå. Palmehatet var ikke et generelt hat mot en skarp debattant som hadde sveket overklassen, men en helt egenartet kampanje mot en person som drev en politikk som truet sterke interesser.
Dersom mordet var del av et kupp fra Palmes politiske fiender, må man konstatere at det var svært vellykket.
Muligheten for at det var et politisk mord var også innlysende helt fra begynnelsen. Det store PKK-sidesporet var faktisk en grandios fantasi om en internasjonal konspirasjon. Da PKK-sporet falt, snudde man straks på flisa og begynte å lete etter en ensom tulling.
Både PKK-sporet og Christer Pettersson er særlig interessante ettersom de ikke bare har vært teorier som har blitt prøvd rettslig og har falt, men som også har blitt støttet med stor intensitet av ledende sosialdemokrater. Sett i et perspektiv på tre tiår kan man konstatere at den offisielle sosialdemokratiske partilinjen først var at Olof Palme ble myrdet av politiske motstandere gjennom et svært avansert komplott, og at denne raskt ble erstattet av linjen som sa at han ble myrdet ved en feil eller helt tilfeldig av en boms.
Begge disse «løsningene» skilte seg fra alle andre teorier om mordet ved at de var politisk ufarlige. Både Christer Pettersson og PKK-sporet hadde den vidunderlige kvaliteten at de for sosialdemokratiet var nærmest ideelle løsninger. Når de falt bort, gjensto det for den sosialdemokratiske ledelsen å holde kjeft. Men vi kan notere oss at i løpet av de to første årene etter mordet var tanken om et stort mordkomplott ikke fremmed i det hele tatt, den var helt sentral for både ledende sosialdemokrater og for politiet.
På tross av at det burde finnes sterke grunner for den svenske staten og ikke minst for det svenske sosialdemokratiet til å prøve å kartlegge den politiske bakgrunnen for mordet, har dette ikke skjedd. Antakelig er det her den politiske omleggingen kommer inn i bildet. En omfattende debatt om 1980-tallets politiske motsetninger ville vist tydelig fram den ideologiske reisen sosialdemokratiet har gjort etter Palme. I praksis står dagens svenske sosialdemokrati nærmere de kreftene som ønsket å bli kvitt ham i 1986 enn den politiske linjen Olof Palme selv førte.
Men dermed står de også veldig langt unna sine tidligere velgere. Og de har ikke funnet noen nye.
Etter å ha vært på visningen av den fine dokumentaren «Palme – sista timmarna» dro jeg hjem og bladde igjennom Henrik Berggren og Jacob Forsells vakre fotobok om Palmes liv i bilder. I boka skriver Berggren at Palme ikke var «en sterkt ideologisk person». En merkelig påstand. Palme var en sosialdemokratisk ideolog og strateg, kanskje den siste. Det er noe som ikke henger på greip i Berggrens framstilling av Palme og mordet:
«Det finnes ingen etablert sammenheng mellom hvem han var eller hva han gjorde og det brutale mordet på Sveavägen for tretti år siden. (…) Så la oss i stedet minnes Olof Palmes liv; hvordan han levde og hva han fikk til», skriver Berggren i Dagens Nyheter 23. januar.
Vi skal kikke på nostalgiske bilder av Palme – men ikke spørre oss hvorfor han ble myrdet?
Går det virkelig an å sette et skille mellom den forsvunne arven etter Palme og mordet?
Vet vi virkelig ingenting som det kan være verdt å diskutere?
Morgenen etter mordet, 1. mars 1986, husker jeg hvordan seksåringen jeg den gang var smøg seg opp og fant mine foreldre knust holde rundt hverandre i sofaen i vår lille stue. Tårene rant i det matte lyset. TV-en sto på. Merkelig nok husker jeg dette i svart-hvitt, som et fotografi.
«De tok ham», sa mamma uten å forklare hvem hun mente. Det var mange som akkurat da følte at Sverige aldri skulle bli det samme igjen. Nå vet vi at de hadde rett.
30 år har gått. Vi vet ikke hvem som myrdet vår statsminister. Men vi vet hvem som sørget, og som fremdeles sørger. Og vi vet hvem som tjente på mordet. Dermed må vi også prøve å finne fram til den politiske sannheten om mordet på sosialdemokratiet.
Oversatt av Ellen Krystad
Daniel Suhonen
Portrett
Den russiske Bjørn
Putin-forsvareren Bjørn Nistad sier han ikke er ekstrem. Det er bare resten av oss som tar så forbannet feil hele tida.
Jo Bredeveien
Bjørn Nistad skriver om natta. Han sitter ved skrivebordet ved vinduet, og når byen faller til ro og du sover, skriver han usømmelige setninger, forbudte tanker, ting veldig få i det norske samfunnet orker å høre. Hans seineste verk heter «Europas redningsmann – en politisk biografi om Vladimir Putin.»
Det vil si, hans absolutt seineste bidrag er en nettkommentar på Aftenpostens nettsider: «Tiltredes, de såkalte menneskerettighetene har blitt vår tids avgud».
Bjørn Nistad føler seg som en dissident, som mannen som taler det offentlige Norge midt imot. Han har snakket om norsk mccarthyisme på russisk tv; i norske medier har han klaget over at han er for kontroversiell til å få fast jobb.
Andre kaller ham et nettroll, en Putin-apologet, en selvoppnevnt ridder av Russland som ikke fortjener en plass i norsk offentlighet.
Det siste sårer; det Bjørn Nistad ønsker mest av alt, er en plattform for å vise oss hvor feil vi tar om Russland.
Det er en lys, nesten feminin stemme som svarer på telefonen, litt usikkert i begynnelsen. Om han kunne tenke seg å bli portrettert i Klassekampen?
– Ja!
Om vi kan møtes om en time?
– Ja! Men det er litt rotete hjemme hos meg, altså.
Det er ikke rotete hjemme hos Bjørn Nistad, leiligheten bærere snarere preg av pertentlighet. Men det er fullt av bøker. De er overalt, det vokser bokhyller ut av veggene; på gangen, soverommet og på stua, der det står bøker i to rekker; både stuebordet og pulten er dekket av bøker.
Nistad peker mot en bokhylle:
– Bak der, du kan ikke se dem nå, står Lenins samlede, og Marx. Komplett, på russisk.
Nistad er doktor i russisk historie, han skrev avhandlingen sin om det brennende spørsmålet om hvorvidt Lenin var en revolusjonær i jacobinsk-blanqustisk tradisjon (Nistads svar: nei). Interessen for Russland ble vekket på 1990-tallet, og Nistad brukte flere år på å lære seg språket for å bli klar til å jobbe med sin doktorgradsavhandling.
De som har støtt på Nistads tekster, og det har mange gjort, enten her i Klassekampen eller på ulike nettforum og i avisenes kommentarfelt, vet godt at han har en doktorgrad i russisk historie. Han undertegner alle innlegg om nabolandet med tittelen. Han ønsker å legge tyngde bak ordene, forklarer han. Nistad er motstrøms i Russland-spørsmålet, og kan trenge akademisk autoritet i debatten.
Kort oppsummert: Nistad mener at Russland er et sant demokrati i større grad enn Norge (ikke ifølge statsvitenskapelige definisjoner, erkjenner han, men «ifølge et mer populistisk demokratibegrep»). Han mener at Russlands annektering av Krim var i tråd med folkeretten og helt nødvendig. Det ukrainske regimet er illegitimt, og Vestens, herunder Norges, støtte er forkastelig. Han mener russiske ledere har større folkelig legitimitet bak lovene som forbyr «homofil propaganda» enn norske politikere har for kjønnsnøytral ekteskapslov. Lista kunne vært mye lenger.
Nistad bruker sin akademiske tittel i nettdebatter om ett tema til: innvandring. Under innlegg som «Nevn noe positivt for folk her i landet ved at det nå kommer titusener av asylsøkere», står signaturen «Bjørn Nistad, doktor i russisk historie».
– Du kan si at det ikke er relevant med tittelen under slike innlegg, sier han, men signaturen er like fullt en helt bevisst handling, et statement:
– Elitene avviser innvandringsmotstandere som folk uten folkeskole. Det er en rein hersketeknikk.
Seinest kvelden før var Nistad med i innvandringsdebatten i en av nettets mange deloffentligheter og hyllet Hege Storhaug.
– Det blir altfor mye av det. Jeg burde skrive på boka mi, sier Nistad, som nå skriver en bok om Ukraina.
– Men av og til kjeder man seg. Jeg sitter jo der foran maskinen i timevis, ofte til langt utpå morgenen.
Innvandring er så viktig for Bjørn Nistad at han holder seg for nesa og stemmer Fremskrittspartiet. Han avskyr alt det andre partiet står for: amerikanismen, markedsliberalismen, angrepene på velferdsstaten.
– Den ene saken er så viktig?
– Ja. Hadde det eksistert et parti på venstresida med fornuftig innvandringspolitikk, ville jeg stemt på det.
– Hvorfor er denne saken så viktig?
– Vi slipper inn folk som får gjøre som de vil. Om dette går bra, er det norske samfunnet som USA om 30 år. Om det ikke går bra, er vi Kosovo.
Han skjønner ikke hvorfor venstresida vil importere billig arbeidskraft som undergraver velferdsstaten.
– Hadde ikke partiet SV eksistert, ville Civita måtte finne det opp.
Nistad snakker rolig og tydelig, av og til ler han lavt når han er fornøyd med et utsagn. Han framstår til dels selvironisk; han vet at han provoserer.
– Min russisk-ukrainske kjæreste liker ikke at jeg er så opptatt av innvandring, sier han.
– Hun vokste opp i Sovjetunionen og er vant til at folkeslag lever side ved side, som i Russland i dag. Det er mye derfor jeg beundrer Putin: Han står hardt på russisk kultur. Han ber ikke om unnskyldning. Da er det også lettere å leve med ulike folkeslag.
– Hva med Stalin?
– Det skjedde mye galt under Stalin, men også mye bra. Om du vil ha en spissformulering, kan du skrive at jeg beundrer Stalin og Siv Jensen. Eller: Skriv Sylvi Listhaug.
Det er mandag ettermiddag når Bjørn Nistad tar imot journalisten hjemme. To dager seinere skal han lansere Putin-boka på en bokhandel i Oslo sentrum. Nistad er spent; hvor mange kommer? Han har sendt et eksemplar av boka til både Børge Brende og Jonas Gahr Støre, men «jeg tror ikke de møter opp», sier han.
Han skal jobbe med lanseringsmanuskriptet idet vi skilles. Da jeg går forbi den lave blokka hans flere timer seinere, i ti-tida på kvelden, lyser det i vinduet oppe i andre etasje. Bjørn Nistad skriver sine forbudte tanker.
Kjæresten Ludmila bor ikke med Nistad, de er «helgekjærester», men hun har bakt en kake som vi spiser under et bilde av Stalin (før noen trekker slutninger: Det henger russiske og sovjetiske effekter over hele leiligheten, alt fra teddybamser med sovjetiske militærluer til russisk-ortodokse ikonbilder).
Det første han gjorde etter at jeg ringte og avtalte intervjuet, forteller han, var å ringe forlaget. Endelig var det noen som ville snakke om boka!
– I all uærbødighet hadde jeg trodd at jeg ville inviteres i en rekke debatter, til Dagsnytt 18, sier han.
– Jeg er doktor i russisk historie og har skrevet en bok som går på tvers av alt det alle andre sier. Jeg hadde trodd det ville være av interesse.
Selv antyder han at den manglende interessen skyldes sensur, at han ties i hjel. En like plausibel forklaring er at det handler om form. Under en NRK-debatt om krisa i Ukraina i 2014, satt Nistad i publikum. Han avbrøt utenriksminister Børge Brende og sa, tydelig alterert:
«Nei, utenriksminister! Jeg har en kjæreste som er fra østlige deler av Ukraina. Hun er rimelig forbannet på at vestlige politikere som deg hyller fascistene. Det er uhørt at vi har en utenriksminister som omgås fascister og støtter dem.»
Bjorn Nistad i sitt hjem
Dette er det mest offentlige av en etter hvert ganske lang rekke utspill i samme retning. Bjørn Nistad legger ikke fingrene imellom.
– Du havner i nettroll-kategorien i manges bok. Vil du bli hørt, eller ønsker du å være kontrær?
Nistad legger høyre og venstre hånd på hver sin side av bordet.
– Jeg er her, og det norske samfunnet er her, viser han med hendene.
– Jeg burde ligge mer mot midten, sier folk, for å få fram budskapet, men da må jeg legge bånd på meg. Det har jeg aldri vært god til.
Nistad mener han har rett, og da klarer han ikke tone ned budskapet.
– Men det med Brende var et følelsesutbrudd, det var litt uheldig.
– Boka di heter «Russlands redningsmann». Hva med et spørsmålstegn bak?
– Tittelen må være litt oppsiktsvekkende for å selge. Jeg tror ikke … Hm.
– Det var en god kommentar …
Nistad famler litt etter ordene, for første gang siden vi møttes.
– Du kan ha rett i dette …
Bjørn Nistad var tilknyttet Universitetet i Oslo (UiO) etter at han leverte doktorgraden. Han får gode skussmål: flink med studentene, en grundig og solid forsker. Hans akademiske tekster beskrives som tørre, til og med knusktørre, i sterk kontrast til hans andre bidrag i samfunnsdebatten.
Nistad mener at norske Russland-kjennere, med få unntak (konkret: Nupi-forsker Julie Wilhelmsen), er feige. Han tror de frykter for stillingene sine og framtidige forskningsmidler, og viser til seg selv: Han får ikke jobb i høgskolesektoren.
– Jeg føler meg som en dissident i sovjettida, sier han.
– Kanskje ikke under Stalin, men under Bresjnev eller Gorbatsjov.
Fra UiO avfeies Nistads konspirasjonsteori om at han ikke ble ansatt på grunn av sine meninger. Han ble komitébehandlet som alle andre, og nådde ikke helt opp. Nistad erkjenner selv at han ikke ville hatt sjanse mot førstekandidaten. Men også andre stillinger har glippet, og Nistad må leve på fagstipend for å holde liv i kampen for bedre Russland-forståelse.
– Ytringsfriheten er større i Russland enn i Norge, vil jeg hevde. Det er mindre risikabelt å kritisere Putin i Russland enn det er å rose ham her.
Det er så mye vi ikke forstår om Russland, sier Nistad. Putin kom til makten i en krisetid, og klarte å holde Russland samlet, og å styrke landet.
Kritikken om manglende demokrati og rettssikkerhet, om manglende vilje til dialog og semitotalitære trekk, er gal. Jo visst kan man si at Russland bruker rettsvesenet selektivt når ulydige oligarker dømmes mens andre går fri. Dette er et utslag av at Russland er en «dualstat», der et liberalt demokrati konkurrerer med et uoffisielt system hvor makten er samlet på få hender, som for eksempel kan orkestrere rettssaker. Putin henter sin styrke fra at han balanserer og kontrollerer disse systemene.
Bjorn Nistad i sitt hjem
Dette, sier Nistad, er ikke den vestlige demokratimodellen, men det er heller ikke et diktatur der alle spilleregler er satt til side.
– Vi i Vesten tror at den liberale opposisjonen mot Putin er sterk. Det er helt feil: Den har kanskje støtte fra fem prosent av befolkningen. Putin har folket i ryggen. Det viser alle meningsmålinger og valgresultat.
Kritikken om at Putin er en krigshisser og truer naboland, også Norge, er direkte latterlig, mener Nistad.
– Putin prøvde lenge å nærme seg Vesten, han ville samarbeide. Men da Nato ekspanderte østover og snakket om å ta opp Ukraina, ble dette vanskeligere. Med kuppet i Ukraina måtte Putin reagere. Han hadde intet valg.
Annekteringen av Krim var helt i tråd med folkeretten: Befolkningen på Krim ville bli russiske, ifølge Nistad.
– Jeg ser ikke at dette skiller seg fra da vi gikk ut av unionen med Sverige.
Nistad skjønner ikke hva Vesten vil. Er målet å styrte Putin? Alternativet, sier Nistad, vil være mye verre.
I artikkelen «Radikalarane ser mot aust», skriver journalisten Øyvind Strømmen om hvordan det nye høyre i Europa, heri inkludert nyfascistiske bevegelser, ser mot Russland, tuftet på en kombinasjon av antiamerikanisme, ytterliggående innvandringsmotstand, antiglobalisme, EU-skepsis og kampen for selvråderett og europeisk sivilisasjon og identitet.
Inspirert av den russiske nasjonalisten Aleksandr Dugin fantaserer disse kretsene om en russisk-europeisk akse med et felles mål: «forkasting av atlantisismen, av USAs strategiske kontroll og at me nektar å la liberale verdiar dominera oss».
Strømmen, som også inkluderer deler av venstresida i alliansen, mener én nordmann tydelig er med i denne nye retningen: Bjørn Nistad.
Nistad avviser at han er i nærheten av en fascistisk tradisjon; han er ytringsfrihetsfundamentalist og ønsker ikke å forby politiske partier.
– Men det nye høyre kan nok stemme i mitt tilfelle, sier han.
Bjørn Nistad plukker opp en russisk kamerat på vei til boklanseringen. Nistad er tausere enn vanlig, synlig nervøs. På vei forbi Stortinget svarer han avvisende på om han tror noen derfra vil møte opp for å få utfordret sitt bilde av nabolandet i øst.
Nistads drøm er å jobbe med Russland på heltid. Det ble ikke i akademia, det har han innsett. Nå vil han skape en informasjonsportal om russiske forhold på internett, der han skal gi norske lesere et korrekt bilde av Russland. Han fantaserer om at en russisk oligark skal finansiere portalen, men snakker også om å få norske selskap med næringsinteresser i Russland med på laget.
– Russland trapper opp propagandavirksomheten i andre land om dagen. Hvordan vet jeg at du ikke er i lomma på Putin?
– Det kan du ikke vite. Men jeg tror russerne synes Norge er for uinteressant. Det er synd. Jeg skulle gjerne vært på lønningslista, gitt at jeg hadde hatt en redaksjonell frihet.
– Du har sagt at du håper russerne ser innsatsen din, slik at du kan få asyl der. Er du virkelig så kontroversiell at du må rømme landet en dag?
– Jeg er nok heller en slags klovn, den nyttige idioten som viser at systemet tåler kritikk. Jeg er ingen trussel. Men om vi ikke står opp for norsk kultur og stenger grensene, vil det være langt bedre å bo i Russland enn her om noen år, det tror jeg.
Bjørn Nistad ser utover forsamlingen: nesten 50 frammøtte, så godt som fullt hus. Med ett eller to unntak deler alle i salen Nistads syn på Putin og Russland.
Foruten Klassekampens utsendte, er ingen journalister på jobb. Landets folkevalgte glimrer med sitt fravær.
Bjørn Nistad tar ordet på scenen:
– Denne boka er skrevet av kjærlighet til Russland, sier han.
Tekst: Jo Bredeveien Foto: Line Ørnes Søndergaard
Siste kulturopplevelse: Den danske filmen «Gullkysten», som jeg så på kino med min kjæreste.
Politisk enkeltsak: Russland.
Hva tror du på: Nasjonalstaten.
Forbilde: Vladimir Putin, selvsagt, men også Winston Churchill, Charles de Gaulle og Konrad Adenauer.
Leser daglig: Sveiper over alle norske nettaviser, og leser russiske Pravda og Izvestia.
Ditt lydspor: Rachmaninov og Leonard Cohen, selv om det er en stund siden jeg hørte på Cohen.
Det verste du vet: Feighet.
Hva er det folk ikke vet om deg: Jeg har vært medlem i Europabevegelsen. Det var da jeg også var medlem av Venstre; det er lenge siden.