Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Arbeid

Firetimersdag i sikte?

FRAMTIDSVISJON: Slik så den franske tegneren Jean Marc Cote for seg framtidas teater, landbr uk, skoler og frisørsalonger i 1899. Men teknologiens inntog har ikke gitt kortere arbeidsdager. Foto: Creative Commons

For 100 år siden trengtes det tjue mann til den samme jobben som i dag kan utføres av én person. Så hvorfor jobber vi fortsatt en tredel av døgnet?

Det finnes en lignelse i Bibelen om en vindyrker som trengte folk til å høste inn druene sine. Lønna for arbeidet skulle være en sekel. Noen arbeidskarer troppet opp ved morgengry og startet å jobbe med en gang. Andre somlet seg av gårde og kom ikke i arbeid før langt på dag. Da dagen var omme, og vindyrkeren skulle dele ut lønn, viste det seg at de som kom sist og hadde jobbet i bare en time fikk betalt nøyaktig det samme som de som hadde jobbet hele dagen. De lengstarbeidende protesterte heftig på dette, men vindyrkeren svarte som sant var, at avtalen var en sekel, og den hadde de fått. Hvem var de til å protestere på vindyrkerens fordeling av sine egne penger?