Forlagssjef Arve Juritzen mener regjeringen løper fra ansvaret for å skape like konkurransevilkår i landets bokbransje. – Widvey har plassert seg selv i baksetet, sier han.
Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen sitter nå på overtid og forhandler om en ny bokavtale. Avtalen skulle vært ferdig i dag, men Kulturdepartement har forlenget fristen med et par uker.
Siden samtalene startet før jul, har kulturminister Thorhild Widvey (H) holdt seg langt unna forhandlingsbordet. Dette er også i tråd med ønsket om å holde en armlengdes avstand til kulturlivet.
Men regjeringens passive rolle opprører det uavhengige forlaget Juritzen forlag. som har valgt å stå utenfor Forleggerforeningen.
– Det er helt håpløst hvordan Kulturdepartementet har håndtert dette. I stedet for å legge føringer på forhandlingene, sitter de og venter på at Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen skal komme fram til et ferdig resultat, sier Arve Juritzen.
Begge sider av bordet
Bokavtalen regnes som det viktigste politiske styringsverktøyet for bokbransjen, og regulerer blant annet ordningen med faste utsalgspriser for nyutgitte bøker på norsk. Den rødgrønne regjeringen ville erstatte bokavtalen med en egen boklov, blant annet for å forhindre at fastprissystemet skulle bli utfordret av konkurransereglene i EU.
Høyre og Frp varslet tidlig at noe av det første de ville gjøre hvis de kom til makten, var å skrinlegge planene om den ny boklov. I fjor høst ga også kulturminister Thorhild Widvey bransjen beskjed om å bli enige om en ny avtale som skal erstatte den eksisterende bokavtalen, som løper ut ved nyttår.
Å bli enige burde være det minste problem, ettersom de tre største forlagene i Norge, Aschehoug, Cappelen Damm og Gyldendal, også eier de største bokhandelkjedene, mener forlegger Arve Juritzen.
– Dette er ikke to motparter som sitter på hver sin side av bordet. Tvert imot, å overlate disse forhandlingene til Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen gir ingen mening. Det blir som om Kjell Inge Røkke skulle eie både LO og NHO, og myndighetene hadde overlatt lønnsoppgjøret til Røkke alene, sier Arve Juritzen.
Han mener regjeringen løper fra sine tidligere valgkampløfter om å sikre innovasjon, mangfold og like konkurransevilkår i bokbransjen.
Gir rabatter til seg selv
Et av elementene som inngår i bokavtalen, er hvor store rabatter forlagene kan gi bokhandlerne på bøker. I forslaget til ny boklov ble rabatten økt fra 43 til 50 prosent, noe som ifølge Juritzen medfører at over en halv milliard kroner i overskudd flyttes fra forlag til bokhandlere årlig.
Nå krever Juritzen at Thorhild Widvey tar grep.
– Hvis ikke den nye regjeringen river ned maktstrukturen i bokbransjen, med tre aktører som kontrollerer alle ledd i verdikjeden, blir alt snakk om forandringer fullstendig bortkastet, sier Arve Juritzen, som selv har fått merke at marginene er blitt trangere de siste årene. Selv om omsetningen har økt, har overskuddet i forlaget krympet krympet fra 12 til fire millioner på tre år.
Står fritt
Nestleder i Forleggerforeningen, Tine Kjær. er sterkt uenig med Juritzen. Hun mener det ville vært unaturlig om Kulturdepartementet hadde lagt føringer på forhandlingene.
– Dette er en privatrettslig avtale mellom to parter, noe Bokavtalen alltid har vært. Men alle forlag står selvsagt fritt til å melde seg inn i foreningen hvis de ønsker å bli en del av avtalen, med de plikter og rettigheter som medfølger, sier Tine Kjær.
Kjær er også forlagssjef for landets fjerde største forlagskonsern, Vigmostad & Bjørke, som eier nettbokhandelen Haugenbok.
– Men det er mange små forlag som er medlem av Forleggerforeningen, og som er bredt representert i styret. Min overbevisning har alltid vært at det er mer meningsfylt å jobbe innenfor for å oppnå gode resultater.
Av Jonas Brække