Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Punktert ballong

Dagene går til maling. Digre rom, store flater. Fargen heter bomull, og sjøl om en kliner seg til, får en ikke bomull mellom øra. Mens jeg ruller og stryker, tenker jeg stutt og langt, om glattisen i bakken og sosialismen. Også hører jeg på radio. En god del musikk, så klart, men med alders visdom har det blitt mer prateprogram enn støyende rytmisk samtidsmusikk.

En fredag oppdaga jeg et debattprogram på P2, som jeg forsto var ei fast sending på denne ukedagen. Et panel av synsere og elite mente seigt som gammal maling at vi arbeider altfor lite i Norge. Alle mente det, og det var vi, det store vi, som var synder.

Særlig var det ei fra NHO som surva fælt. Hu skremte med eldrebølgen og foreteelser som er enda verre enn at folk får et langt liv.

Sjølsagt arbeider vi for lite, mumla jeg til stillaset. Det er jo ikke brått hver dag vi må ta oss en hvil før vi lager middag. Jeg ergra meg mer enn på lenge. Malerulla gikk hissig opp og ned, så jeg sleiva oppom taket. Der skal det heller ikke være bomull. Jeg måtte klatre opp for å vaske vekk klinet.

Hva jeg ergra meg for? Det vanlige. Panelet hadde ikke en eneste deltaker med et vanlig yrke. Ingen bussjåfør, ingen hjelpepleier, ingen fagforeningsleder.

Men, så! Så kom det som redda hælja. Programlederen ble munter i stemmen, men jaggu var det syre i orda. Retta til NHO fortalte hu at dette programmet går fast på fredager. Det er liksom nerven at det skal være ei direktesending med publikum i salen. Men denne gangen, ja, denne gangen var sendinga et opptak fra dagen før. Ingen i panelet kunne delta på fredag. Da hadde de fri.

– Hvordan rimer dette med kravet om at vi må jobbe mer, spørte programlederen, og hu klarte å si vi på en slik måte at vi skjønte at vi ikke alltid er vi, men de andre.

NHO var på isen i bakken og svarte glatt at i NHO hadde de en jobb der de kunne arbeide til andre tider. Ja, til alle tider. Bussjåfører og hjelpepleiere også, sa jeg. Til og med på hytta kan NHO arbeide, forsto vi. Hu snakka om gjemmekontor.

Jeg malte så fint og effektivt som aldri før. Programlederen hadde med en dråpe munter syre punktert hele ballongen. Midt i beste arbeidstid fikk jeg ei historie til bruk i både godt lag og dårlig selskap.

Du kan sjøl velge lag eller selskap.

Stein Buan