Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Schengen

Dagens leder

* Hele Presse-Norge har reist seg som én mann etter at Sps Jenny Klinge i Klassekampen forrige uke tok til orde for å si opp Schengen-avtalen. Avtalen innebærer blant annet at det ikke er ordinære passkontroller innad i Schengen-området, og Klinge mener gjeninnføring av en felles nordisk grense vil gjøre det lettere for norsk politi å stoppe kriminelle bander fra Øst-Europa og få oversikt over strømmen av romfolk og andre fattige EØS-borgere. I løpet av en knapp uke har forslaget blitt fordømt på lederplass i Dagens Næringsliv, VG, Dagbladet, Fædrelandsvennen, Stavanger Aftenblad, Adresseavisen og av Dagsavisens sjefredaktør.

* Tonen er ikke mindre hysterisk enn mengden. Klinge beskyldes for «utilslørt menneskeforakt» og settes i bås med Dansk Folkeparti og Sverigedemokratene. Sjefredaktør Kaia Storvik skriver i Dagsavisen at Klinges utspill er «høyrepopulisme på et sånt nivå at det burde gjøre riktig vondt for alle på venstresida som ivrer for et rødgrønt samarbeid.» Vi har vanskelig for å forstå det voldsomme engasjementet som nå åpenbarer seg. Uavhengig av hva man måtte mene om Schengen-avtalen, er det et fullstendig legitimt standpunkt å mene at Norge som suveren stat skal kontrollere sin egen grense. Det skuffer oss dessuten at engasjementet for EU, EØS og Schengen ser ut til å være større blant norske lederskribenter enn engasjementet for romfolket. Til tider kan man nesten få inntrykk av at det er viktigere at romfolk er EØS-borgere enn at de er mennesker.

* Hva Klinges forslag angår har Klassekampen i likhet med Senterpartiet hele tida vært mot Schengen-avtalen. Romfolkstriden er et godt eksempel på hvorfor vi trenger nasjonale grensekontroller. I dag har norske myndigheter dårlig oversikt over hvor mange romfolk som befinner seg i Norge, hvor mange av dem som er barn og hvor lenge de har vært her. Skal vi løse romfolkets problemer og skaffe dem anstendige bo- og arbeidsforhold er det nødvendig å registrere dem og få dem inn i det norske systemet. Manglende kontroll med egne grenser gjør i dag det arbeidet vanskeligere.

Mimir Kristjansson