Her er sakene han droppet
Stortingsmelding om pensjonsreformen, eierskapsmelding, ny utlendingslov og biolov, tiltak mot tvangsekteskap og stortingsmelding om eldreomsorgen. Det er blant stortingsmeldingene og lovproposisjonene som statsminister Jens Stoltenberg lovet Stortinget før sommeren.
En gjennomgang Klassekampen og Høyres stortingsgruppe har foretatt, viser at hele 17 varslede saker har uteblitt: Enten har regjeringen varslet utsettelse, eller så har de rett og slett ikke dukket opp. En av sakene – ny ervervslov – er det langt fra sikkert noen gang vil komme.
Fredag avholder regjeringen sitt siste statsråd på Slottet før sommeren. Da kan det ennå komme en og annen sak dryppende. Men da er det to uker siden Stortinget tok ferie for sommeren, slik at sakene uansett ikke kommer opp til behandling før til høsten.
Ikke imponert
Høyre-leder Erna Solberg er ikke særlig imponert over hva regjeringen har klart å levere det første hele halvåret de har hatt makta. Hun viser til at Bondevik-regjeringen hadde en helt annen takt i deres første regjeringsår, selv om hun mener det er naturlig at en ny regjering bruker noe tid på å komme igang.
– Jeg har hørt en unnskyldning om at en flertallsregjering vet at de skal sitte i fire år, og ikke har dårlig tid, mens en mindretallsregjering må levere raskere fordi de ikke vet hvor lenge de skal sitte. Men de rødgrønne sier at de skal gjennomføre en kursendring. Den har vi ikke sett så mye til, sier Solberg, som ikke helt vet om hun skal kritisere regjeringen for å bryte løftene om en ny politikk, eller applaudere at de viderefører Bondevik-regjeringens linje på mange områder.
– Men vi har lagt bak oss en fjerdedel av denne stortingsperioden, og vi ser ennå ikke konturene av hvor regjeringen vil, sier Høyre-lederen.
Hun oppsummerer at Stoltenberg-regjeringen egentlig bare har levert fire store saker til Stortinget – tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet i fjor høst, kommuneøkonomiproposisjonen og revidert budsjett i vår, samt forvaltningsplanen for Barentshavet.
– Budsjettsakene og kommuneøkonomien måtte de levere uansett, det kommer på en måte automatisk. Så forvaltningsplanen er det eneste store de har levert i vår, sier Solberg.
Ødelegger debatten
Høyre-lederen tror det finnes to forklaringer på hvorfor en del saker har stoppet opp i regjeringen, trass i at de var varslet Stortinget.
– Den ene forklaringen er at de er uenige internt. Den andre er at de har tonet høyt saker i valgkampen der de nå må angi de økonomiske rammene. De har kanskje ikke så mye penger, sier Solberg, som viser til at Bondevik-regjeringen hadde lagt opp til at meldinga om eldreomsorg skulle behandles ferdig i Stortinget før sommeren, mens Stoltenberg altså ikke klarer å få den ut av regjeringskontorene.
Når det gjelder saker som preges av uenighet internt, viser hun til eierskapsmeldingen og endringene i bioteknologiloven.
– Jeg har en mistanke om at regjeringen hadde eierskapsmeldingen ferdig, men at de har vært redde for opposisjonen på venstresiden etter Odfjell-saken. Men det er ren spekulasjon fra min side, sier Solberg, og legger til:
– Det er et problem at vi har en eierskapsdebatt som handler om hvem som skal sitte i styrene, ikke om hva vi skal bruke eierskapet til.
Solberg mener regjeringens sendrektighet amputerer den politiske debatten:
– De trenger tydeligvis å bruke tid internt, og de må de gjerne. Men det virker avsporende på den politiske debatten, fordi regjeringen heller henviser til den kommende stortingsmeldingen enn å gå inn i debatten, sier hun.
Av Anders Horn