Dag Viljen Poleszynski har en kronikk i Klassekampen 4. august under nevnte overskrift. Jeg synes at han kommer med noen påstander som er dårlig begrunnet og som jeg ikke kan akseptere uten videre, og har derfor disse kommentarer:1. «De neste dagene fråtset han i feit mat, men da han etter et par uker veide seg, oppdaget han at han var fem til seks kilo lettere.» Og «Lang erfaring tilsier at overvektige bør spise over dobbelt så fett som myndightene anbefaler og svært lite karbohydrater».Fett er dobbelt så energirikt per gram som karbohydrater. Man må spørre seg hvor blir det av all energien som tilføres kroppen etter denne anbefaling? Kommer fettet ut igjen med avføringa? Øker forbrenningen, og i så fall hvordan vil man merke det?2. Hvordan går det med kolesterol-problemet i «steinalderkostholdet?» Vi har jo stadig fått høre at mettet fett gir økt kolesterol og større fare for hjerte- og karsykdommer. Fråtsing i feit mat kan da umulig være noe å anbefale!3. Hvor gamle er det meningen at menneskene skal bli? De fleste sykdommer melder seg gjerne etter femtiårsalderen. I steinalderen var det ytterst få som ble femti år gamle, de fleste ble kanskje bare tretti. Hvordan kan Poleszynski påstå at folk i steinalderen levde sunnere enn oss?4. Tre fjerdedeler av menneskene på jorda lever for det meste av karbohydrater (ris, mais, hvete, hirse og så videre). Hvis menneskene skulle gå over til å spise fett og proteiner, ville det fort bli for lite mat på jorda. Fiskeressursene utnyttes allerede for sterkt, og ved kjøttproduksjon tapes 90 prosent av energien i plantene.5. Menneskets anatomi viser at vi er bygget for blandingskost, omtrent som griser og menneskeaper. Forfatterens sammenlikning med løver er nokså merkelig. Løvene er konstruert som kjøttetere, og kan aldri bli noe annet.lektor, Oslo