Ytterligere ni personer ble i går pågrepet i forbindelse med terrorangrepene i London 7. og 21. juli. De ni ble pågrepet i bydelen Tooting i Sør-London, opplyser Scotland Yard ifølge Reuters. Ingen av dem skal imidlertid være identisk med de tre mennene som er ettersøkt for forsøket på å sprenge t-banestasjonen i Warren Street forrige torsdag. Den fjerde, den somaliskfødte Yasin Hassan Omar, ble pågrepet i Birmingham onsdag. Politiet fant samtidig sprengstoff i et hus i Leeds, hvor de fire som er blitt utpekt som selvmordsbombere i den første aksjonen kom fra.
– Det eksisterer fortsatt en mulighet for at de som er på frifot, vil slå til igjen. Det er også en mulighet for at det fins andre celler som har vilje og evne til å angripe igjen, advarer Scotland Yards sjef, Sir Ian Blair, skriver NTB. T-banenettet i London er nå bevoktet av væpnet politi, og politijakten synes nå å være konsentrert rundt teoriene om at det er jihadi-celler i Storbritannia som har stått bak attentatene, det vil si at eksplosivene er skaffet til veie i England, bombene er montert i England og at gjerningsmennene er britiske statsborgere som enten er født i eller har bodd i landet i mange år.
Datamaskinen
Britiske myndigheter går ut fra at det fins en Pakistani connection, en pakistansk forbindelse, og britiske myndigheter har lagt press på Pakistans president Pervez Musharraf for at pakistansk etterretning skal komme frem med langt mer informasjon enn hva den har gjort om jihadi-gruppene i Pakistan og deres utenlandske forbindelser.
Pakistan ble nevnt under jakten på gjerningsmenn bak bombeattentatet i Sharm el-Sheikh lørdag. General Musharraf har offentlig tatt til motmæle mot at London-attantatene blir knyttet til Pakistan og fattigdommen i landet. I forrige uke innledet presidenten en ny runde av massearrestasjoner og stengte flere madrassah (Koran-skoler).Han varslet samtidig at de rundt 13.000 religiøse skolene vil bli gjenstand for inspeksjon i løpet av året. Tre av de fire mistenkte for det første London-attentatet skal ha besøkt jihadi-madrassah i fjor. Shahzad Tanweer (22) skal angivelig ha gjenomgått en sterk forvandling etter oppholdet i Pakistan.
London-bomberne blir knyttet til den pakistanske ingeniøren Mohammed Naim Noor Khan (Abu Talha) og hans datamaskin fylt med planer om å bombe New York-børsen på Wall Street, Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF), Citicorp-bygget på Manhattan og Prudential-bygningen i Newark, New Jersey – i tillegg til aksjoner mot t-banenettet i London. Planene skal angivelig være nedtegnet fra et toppmøte i al-Qa'ida i april i fjor. Naim Noor ble selv arrestert i juli i fjor av Pakistans militære etterretning, Inter-Services Intelligence (ISI).
Utdannet
Det fins ennå ikke noe som forbinder Naim noor med London, utover det at London Tube er et like åpenbart terrormål som togstasjonen i Madrid i mars 2003 eller Paris Metro. Vanskene ligger i gråsonen mellom det faktiske al-Qa'ida i dagens utgave, de pakistanske jihadi-organisasjonene som som blant annet har vært aktive i Afghanistan og Kashmir og som har ståt bak en rekke voldlige aksjoner mot sjiaeri Pakistan, og Koran-skolene som forkynner en radikal, militant islamisme.
Angivelig 15 prosent av de islamske skolene som i sin tid fosteret Taliban («Studentene»), forkynner militant islamisme, ifølge Guardian. Skolen tar opp mange fattige i distriktene eller slumstrøkene i byene som ikke har råd til annen skolegang fordi de ofte ellers jobber for familieinntekten i den uformelle sektoren.
Profilen til de som utførte 11. september og London-aksjonene viser derimot ofte høyt utdannede menn fra profesjonsmiddelklassen. Nærstudiet av 75 islamistiske terrorister som al-Qa'ida-eksperten Peter Bergen ved Johns Hopkins-universitetet har gjort, viser at 53 prosent har høyskoleutdanning, og den franske autoriteten på islamisme, Gilles Kepel, har funnet en profil av «privilegerte barn av det usannsynlige ekteskapet mellom wahabisme [den saudiarabiske statsreligionen] og Silicon Valley».
Renkespill
Musharraf slo ned på militante madrassah i februar 2002. Den islamistiske opposisjonen sitter med lokalregjeringa i to av Pakistans fire provinser og har utgjort en tung blokk i parlamentet siden valget i oktober 2002. Krigsmotstanden mot det muslimske Irak er kraftig. Oppslutningen om opposisjonen er imidlertid en gradmåler på opposisjonen mot USA, mer enn helhjertet støtte til islamistene.
Musharraf har vist seg å være den politiske garantisten som han forpliktet seg til å være under USAs krig mot Afghanistan, men jihadi-gruppene i landet tærer på hans kreditt i Det hvite hus og i Downing Street. Men tjenestemenn i London avviser at det skal være knute på tråden med Musharraf.
Peter M. Johansen