Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Fusjon på kjøkkenbenken

«Ikke nå igjen!» var det kanskje mange som tenkte da de nylig kunne lese om en ny «fusjon på kjøkkenbenken». Siden Stanley Pons og Martin Fleischmann i 1989 meldte at de hadde greidd å få til en såkalt «kald fusjon» i et reagensglass med vann, for senere å bli gjort til latter, har liknende meldinger stort sett havnet i papirkurven. Og det ble ikke bedre i 2002 da en gruppe fra Oak Ridge-laboratoriet i Tennesse hevdet å ha oppnådd fusjon i bobler produsert av bølger av ultralyd – for like etterpå å bli imøtegått av en annen gruppe fra samme laboratorium (men akkurat i denne saken er visst «juryen ennå ute»).Så de som 28. april presenterte en ny – og påstått vellykket – «kjøkkenbenkfusjon», om enn i et så respektabelt organ som Nature, måtte enten være dumme, eller ha solide kort på hånden.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen