Hvorfor er fisk sunt?
I flere år har man vært klar over at de såkalte omega-3 fettsyrene har gunstige helseeffekter. Det er særlig de forebyggende effektene på hjerte- og karsykdommer som har vært dokumentert, i flere større helseundersøkelser. Men mye tyder på at den samme helse-effekten gjelder en lang rekke andre sykdommer, for eksempel hjernesykdommen Alzheimer. Studier viser også at barn av mødre som spiser rikelig med omega-3 har en raskere hjerneutvikling enn andre barn. Den beste kilden for omega-3 fettsyrer synes å være fiskefett, og spesielt laksen har vist seg å ha i seg mye av dette helsebringende stoffet. Men hva er det med omega-3 som er så gunstig for organismen? Det har de nevnte helseundersøkelsene ikke sagt så mye om, de har bare vist at folk som jevnlig spiser fiskeolje, holder seg mer friske enn andre. Nå i mars kom imidlertid en artikkel i «Journal of Experimental Medicine», som kan kaste lys over dette. (Av Makoto Arita, med flere).De fleste har nok fått med seg at fett kan være så ymse. Det finnes skadelig fett, såkalt mettet fett, som vi får blant annet fra dyrefett, inkludert melkeprodukter (men også enkelte planteoljer, som kokosolje og palmeolje). Og det finnes mindre skadelig eller til og med sunt fett, som kalles flerumettet eller ênumettet. Disse kommer i hovedsak fra planteprodukter og fisk. Forskjellen på disse er at det «mettede» fettet, som navnet sier, har en kjemisk struktur som gjør at det er «mett», det vil si passivt, og ikke så lett inngår i nye kjemiske forbindelser. Det bare lagrer kalorier. Mens det «umettede» fettet er «aktivt» og kan inngå i reaksjoner med blant annet oksygen og vann, noe som er gunstig for kroppen.
Les hele Klassekampen på nett
Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.
Bli abonnent