Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Flere frykter fødsel

Mer enn halvparten av kvinnene i en fersk undersøkelse fra Storbritannia sier at fødselen var «mye mer sjokkerende enn de noen gang hadde innbilt seg».

- Tallene sier mer om fødselshjelpen enn om de kvinnene som føder. Det er alfa og omega å bli møtt med respekt, og få svar på alle spørsmålene man har. Det er også viktig at en jordmor er der hele tiden, og følger en naturlig gjennom fødselen. En kvinne skal ikke føle seg alene, redd, uten kontroll, overveldet av riene eller forlatt under fødselen, sier jordmor ved ABC-klinikken ved Ullevål sykehus, Eli Sandvik, til Klassekampen.

Lite oppfølging

- I dag kan en jordmor ha ansvar for to til tre fødende kvinner samtidig. Jeg mener en fødende må kreve jordmor til stede under hele fødselen, sier Sandvik videre. Hun har arbeidet med fødselsangst i mer enn tjue år.

Sandvik får støtte fra leder i Den Norske Jordmorforening (DNJ) Anne Marit Tangen. Tangen tror ikke det er noen forskjell på Storbritannia og Norge.

- Undersøkelsen bekrefter sammenhengen mellom den omsorgen vi tilbyr fødende, og følelsen av angst, sier Tangen til Klassekampen.

- Vi må ta dette på alvor, og ha nok personale på jobb. En jordmor fra riene begynner til fødselen er over er det som skal til. Den fødende må ikke bli overlatt til seg selv. Dessuten vet vi at flertallet av kvinner foretrekker den samme jordmoren under svangerskapet som under fødselen, sier hun videre.

Undersøkelsen om fødsel og moderskap er gjort blant 3000 britiske kvinner på forespørsel fra magasinet MotherBaby.

Overlatt

90 prosent av de britiske fødende hadde sin partner til stede under fødselen. Selv om 61 prosent ble oppmuntret til å ta smertestillende av personalet, måtte de som ba om smertelindringen epidural vente gjennomsnittlig 60 minutter før de fikk det.

- At kvinnene var overlatt til seg selv i en time og tjue minutter sier mye om hvorfor de er redde. Dette dreier seg ikke om angsten for fysisk smerte, men redsel for ikke å overleve, sier Sandvik.

Likt i Norge

- Vi har nok jordmødre i Norge til å dekke et slikt behov, men vi trenger mindre fødeavdelinger. I dag har to poster på Ullevål sykehus til sammen 6000 fødsler i året. 1200-1500 fødsler i året er nok. Da kan man ha både barsel- og fødeavdelinger sammen, sier DNJ-lederen.

- Antallet keisersnitt har økt fra 1636 i 1972 til 8901 i 2002, selv om det ble født flere barn i 1972, ifølge Folkehelsa. Har økningen i keisersnitt noe med fødselsangst å gjøre?

- Vi ser at de som ofte ber om keisersnitt er engstelige. De er ofte også andregangsfødende, og det sier noe om deres første fødsel, sier Tangen.

- Alle sier det er flere med fødselsangst i dag enn før, men jeg også vi er mer åpne om det nå enn før. For tjue år siden var ikke fødselsangst et tema på pensum for kommende jordmødre, sier Sandvik.

Gynekolog og professor Johanne Sundby ved Institutt for allmenn- og samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo mener at fødselsangst også dreier seg om at unge kvinner er fremmedgjort fra kroppen.

- De har ikke sett en fødsel før, og blir skremt. Samtidig har de lest skumle ting om hvor ødelagt man blir nedentil av en fødsel, sier Sundby til Klassekampen.

Kristin Haug