Hotell- og restaurantarbeiderforbundet er i streik. Dette er en av de viktigste og mest prinsipielle arbeidskampene på lang tid i Norge. Arbeidsgiverne spekulerer i at forbundet ikke har økonomisk ryggrad til sin fjerde streik på åtte år. Vi er likevel overbevist om LO vil gi de streikende hotell- og restaurantarbeiderne den støtten de trenger. De fem forbundene som samarbeider med Hotell- og restaurantarbeiderforbundet – Handel og Kontor, Jernbaneforbundet, Postkom, Transportarbeiderforbundet og Yrkestrafikkforbundet – har også varslet at de vil yte all den støtte og hjelp som trengs, enten det dreier seg om streikevakter, penger eller annet. Støtten til streiken er også massiv blant forbundets egne medlemmer. Over 65 prosent av medlemmene deltok i uravstemningen over meklingsresultatet. Det er den høyeste deltakelsen på over 30 år. Et flertall på 78,3 prosent stemte nei. Striden handler om de hotell- og restaurantansatte skal få den samme lønnsveksten som de andre forbundene har oppnådd. De krever også de samme bestemmelsene om inn- og utleie av arbeidskraft som man er blitt enige om i frontfagene. I stedet for å komme de ansatte i møte, har arbeidsgiverne foreslått å gi hotell- og restaurantansatte mindre enn de andre forbundene. Det paradoksale er at dette skjer i en bransje med mange lavlønte, kvinner og unge, som i stedet hadde hatt behov for høyere lønnstillegg enn andre. Hotell- og restaurantbransjen hører til i det desiderte bunnsjiktet på alle lønnsstatistikker. Gjennomsnittslønna for hotell- og restaurantansatte var i fjor på 232.800 kroner. Det utgjør 80 prosent av gjennomsnittslønna til industriarbeiderne. Likevel går arbeidsgiverne inn for at de skal avfinne seg med mellom en halv og en prosent lavere lønnsvekst enn det andre har oppnådd. Det er fullstendig uakseptabelt. De hotell- og restaurantansattes streik er derfor en kamp som fortjener svært bred støtte. Vi er enig med lederne for de streikende transportarbeiderne, Per Østvold, som i går sa: «LO har ikke råd til å tape denne streiken».