Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Knallharde Skatte-Jens

La meg innrømme at også jeg ble oppløftet da jeg så Dagbladets førstesideoppslag onsdag den 6. november i år. «Knallhard Jens skaper budsjettdrama,» sto det. Med feite typer ble det meldt at Jens krevde «kakseskatter». Og det het:«Ap's budsjettkrav kommer til å skape store problemer for Bondevik-regjeringen. Dagbladet vet at Jens Stoltenberg krever å gjeninnføre skatt på aksjeutbytte. I tillegg vil han ha flere skatteskjerpelser for de aller rikeste.»

Mitt øyeblikk av oppglødd begeistring kjølnet fort ved ettertankens bleke krankhet. Jeg mente å kunne erindre noe om Jens Stoltenbergs tidligere holdninger til skatt på aksjeutbytte. Denne min erindring lovet ikke godt for mulige tiltak fra Ap-ledelsen mot rikfolka.

Men jeg fortsatte pliktskyldigst å lese hva Dagbladet skrev. «Arbeiderpartiet vil legge fram beinharde krav om økt skatt for de rikeste – Kravene er så tøffe at en regjeringskrise kan bli uunngåelig.»

Vi får nå se, tenkte jeg i mitt stille sinn, samtidig som jeg forsøkte å spole tilbake til november for to år siden. Siden hukommelsen er blitt en troløs kjøter, var jeg nødt til å gjøre et dypdykk i arkivene mine. Der fant jeg straks en perle fra Rimi. Det vil si; fra Rimi-kjedens eier, Stein Erik Hagen.

I et gulnet klipp fra Dagens Næringsliv den 21. november 2000 leste jeg følgende: «Truer med å flytte til Danmark – Rimi-Hagen raser mot Skatte-Jens.»

Men var det ikke Sverige Rimi-Hagen truet med å flytte til? Nei, det var i 1998, det, at Rimi-Hagen ville flykte fra det skrekkelige norske skattehelvetet til Sverige. To år seinere, i 2000, ville han flykte til Danmark. Som årsak til denne fluktplanen i retning København oppga Rimi-Hagen at han ikke holdt ut det norske skattetrykket. Han tordnet mot daværende statsminister Jens Stoltenbergs skattepolitikk, både når det gjaldt formuesskatt og skatt på aksjeutbytte.

Uutholdelig

Flytte gjorde han ikke. Rimi-Hagen bor stadig i Norge. Og her troner han nå på toppen av lista over de 500 rikeste personene i landet, den lista som publiseres i Hegnar-bladet Kapital. Den uutholdelige formuesbeskatningen har visst vært til å holde ut for Rimi-Hagen, tross alt. At pengebingen hans skrumpa fra 11,5 milliarder kroner til 9,5 milliarder fra 2001 til 2002, skyldtes ikke formuesskatten, for den var ikke blitt endret en tøddel. Tapet på to milliarder fikk han på grunn av egne pengeplasseringer på børsen.

Rimi-Hagens opprørte gauling kom etter at Stoltenberg hadde talt til Ap-landsmøtet i november 2000. Da sa Jens: «Rettferdig fordeling handler om at de som har mest bidrar mer. Derfor har vi foreslått skatt på aksjeutbytte. De 5 prosent rikeste i landet mottar nesten 90 prosent av utbyttet. De tåler å betale 14 prosent i utbytteskatt.»

Skatt på aksjeutbytte ble straks et tema i Aps budsjettforhandlinger med sentrumspartiene i midten av november 2000. Partene kom fram til et resultat. Det ble ikke 14 prosent, men 11 prosent. Denne offentlige aksjeskatten ga ikke noe særlig i statskassa. Bare en milliard kroner, eller halvparten av det Rimi-Hagen tapte på de private aksjespekulasjonene sine i løpet av ett eneste år.

Høyres finte

I valgkampen ble det holdt gjentatte skattedueller mellom Jens Stoltenberg og Jan Petersen. Høyre-lederen fikk inn en finte hver gang han sa at det eneste skatteløftet Ap hadde var å kutte i toppskatten, og at dette bare ville komme de rikeste til gode. Akkurat som Høyres egne skatteforslag.

Jeg la merke til at Stoltenberg ikke kjempet med særlig iver for fortsatt aksjeskatt. Det virket som om han sjøl ikke trodde på det han sa. Arbeiderpartiet gikk mot valget med rompa først, og datt baklengs. Etterpå har det framstått en virkelig skattepolitisk vinner. Det er Carl I. Hagen. Han har skjønt at den jevne norske velger har gitt opp tanken på at de rike her i landet skal betale skatt. Samme om det er Høyre eller Ap som styrer, de rike greier å lure seg unna skatten uansett. Derfor vinner Hagen fram med vulgærpropagandaen sin der han egentlig forkynner at ingen skal betale skatt i Norge. Vi skal overrisles av oljepenger isteden.

Kritisk fylkesmann

I et innlegg i Dagsavisen 2. oktober i år skrev nåværende fylkesmann i Møre og Romsdal, tidligere statssekretær, Kåre Ellingsgård følgende: «Ap må ta hovedansvaret for skattereformen av 1992 som med sine skatteamnestier og rekordlave kapitalbeskatning i OECD-sammenheng har vært den sterkeste faktor i utviklingen av Forskjells-Norge. Ap ville lenge ikke høre på innvendingene mot å beskatte arbeidsfrie kapitalinntekter langt lavere enn arbeidsinntekter, hva enten kritikken kom fra SV, Sp, LO, egne partimedlemmer eller fra Kåre Willoch. Det er ikke til å komme bort fra at Jens Stoltenberg har et betydelig personlig ansvar for at milliarder av kroner i aksjeutbytte i en lang årrekke kunne utbetales uten utbytteskatt til det lille mindretallet av menn som eier det alt vesentlige av aksjene i landet.»

Reine ord for penga, herr kamerat fylkesmann!

Siste nytt i de budsjettforhandlingene som pågår mens dette skrives er at Ap sier at det ikke er aktuelt med skattelettelser. Men var det ikke skatteskjerpelserdet var snakk om?

Min spådom er at den tøffe Skatte-Jens som hoppet opp som en løve vil ramle ned som en skinnfell, ? en fell de aller rikeste kan varme puselankene sine i.

JON MICHELET

Jon Michelet