Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Nordisk råd

Vågale sprang

I en ny finlandssvensk bildebok ødelegges hele kloden av krig. Jeg tok den med hjem til fireåringen min.

Før det smeller: Få sider etter denne scenen går en atombombe av, i Linda Bondestams «Chop Chop» Illustrasjon: Fra boka

Bli rik på kriget», lyder annonsen i avisa Affärsnytt, som en sparket lagersjef leser med interesse i Linda Bondestams bildebok «Chop Chop. En tapper jordbos berättelse» (Förlaget M, 2024). Noen sider senere går en atombombe av, bokas robot-hovedperson begraves i snøen og teksten konstaterer saklig: «Och sen blir det så tyst och så stilla. Nu finns det inga jobb mer.»

Klokka er mye, jeg hadde bare tenkt å bla kjapt i boka og pakke den inn til barnets fireårsdag, men jeg blir så engasjert at jeg leser den fra perm til perm to ganger. Dommen høres ut som en avisannonse: Dette er årets beste bok! Og det mener jeg faktisk på tvers av alle sjangre.

At jeg er nødt til å presisere det sistnevnte, vitner om hvor vanskelig vi innenfor litteraturverdenen har for å se barnebøker som kunstnerisk likeverdige med resten av litteraturen, til tross for at det for Svenskfinlands del er den kategorien som klarer seg absolutt best i store litteraturpris-utdelinger de siste årene:

Årets svenske Augustpris for barn- og ungdomslitteratur gikk til nettopp Linda Bondestams «Chop Chop». I 2022 gikk den samme prisen til Ellen Strömsbergs ungdomsbok «Vi ska ju bara cykla förbi» og finske Finlandiaprisen til Amanda og Sofia Chanfreus illustrerte barneroman «Giraffens hjärta är ovanligt stort». Illustratøren Jenny Lucander dro på sin side hjem Nordisk råds litteraturpris for bildeboka «Vi är lajon!» (skrevet av svenske Jens Mattsson) i 2020. Liknende merittliste kan den finlandssvenske voksenlitteraturen bare drømme om.

På litteraturvitenskap ved Åbo Akademi, der jeg for tida svetter over doktorgradsavhandlingen min, har vi denne høsten for første gang fått en professor med barnelitteraturprofil. Mia Österlund leder nå det flerårige forskningsprosjektet Tippelill, som har som oppgave å kartlegge forskningen på og kritikken av barnelitteratur på svensk i Finland. Og apropos kritikk gikk fjorårets hjemlige kritikkpris «Årets kritiska text» til Yasmin Nyqvist, for en anmeldelse av bildebøker.

Barnelitteraturen høster altså fruktene av et par tiårs profesjonalisering som omfatter både forlagsledd – vi har sett en økning av forlagsredaktører med spesialisering i barnelitteratur – så vel som forskning og kritikk. Et spørsmål som følger, er om dette har fått noen positiv innvirkning på barn- og unges lesevaner, men jeg skal erkjenne at jeg ikke aner noe om det. Og i akkurat denne sammenheng kan jeg ikke engang si at jeg bryr meg om det heller, for poenget mitt er ikke at barnelitteraturen fortjener å løftes fram for pedagogikkens skyld, men fordi den er stor og kraftfull kunst.

«Skal fire­åringer lese en bok der verden ødelegges av krig?»

Hva er det så som gjør Bondestams «Chop Chop» til nettopp det?

Dels handler det om Bondestams briljans som illustratør. Hun forener koselige roboter og satiriske kapitalistkarikaturer med søte hunder, myldrende bylandskap, fantastiske himler og eksploderende bomber uten at det blir springende eller taper verkshøyde. Tåpelige høner framkaller latter, mens trampende soldatstøvler gir vondt i magen bare noen sider etterpå.

En del av det handler også om Bondestams mot og intelligens som forteller. Uten å bruke mer enn et par-tre setninger per side, skaper hun en fortelling som viser hvordan kapitalismens besettelse med automatisering slår tilbake også mot dem som driver den, først gjennom å gjøre selv sjefene overflødige, deretter gjennom å munne ut i en militarisering som gjør kål på hele menneskeheten. Dette mens hun dessuten driver gjøn med KI-genererte bildebøker, greenwashing og trenden med å forsøke å hetse kvinner til å få flere barn.

Okay, innvender kanskje noen nå, dette er sikkert relevant samfunnskritikk, men skal virkelig fireåringer lese en bok der verden ødelegges av krig? Til det er det vanskelig å svare noe annet enn: Ja, så lenge fireåringer må leve i en verden som ødelegges av krig.

Det fantastiske er dessuten at ikke bare min fireåring, men en mengde av hans jevnaldrende, elsker denne boka (i skrivende stund har barnet mitt eid den i to døgn og villet høre den kanskje søtten ganger). På en liknende måte som i den tidligere bildeboka hennes om en miljøkatastrofe, «Mitt bottenliv» (2020), lykkes Bondestam i å gjøre kål på hele den menneskelige sivilisasjon uten at barna etterlates med angst og skrekk. Dette fordi vi i begge verk følger en søt, ikke-menneskelig protagonist som klarer seg og som viser hvordan livet fortsetter i andre former også etter en apokalypse.

Iblant, når jeg hører folk si at de lar være å få barn på grunn av klimakrisa og den urolige verdenssituasjonen, tenker jeg instinktivt at det for meg nærmest er motsatt: Barnet blir et vågalt og radikalt sprang midt i all elendigheten, en faktor som gjør det helt umulig å late som om krig og katastrofer ikke har noe med meg å gjøre.

Derfor er det paradoksalt nok en stor trøst som forelder å få lese en bok høyt som både bekrefter opplevelsen av å leve i en dystopisk dødsmaskin, og som ved flere anledninger får barnet til å fnise. Om ikke det er stor kunst, så vet jeg ikke hva som er det.