Overlever de?
Elleve skakende historier som setter norske ungdommers tilværelse i perspektiv.


Kristina Quintano
Flukt – 11 ungdommers historier om reisen, frykten og håpet
Vigmostad & Bjørke 2024, 200 sider
Fiza var tolv år da Taliban bombet alle jenteskolene på hjemstedet hennes. Taliban forbød henne å gå ut, det var forbudt å le og leke. Fetteren hennes ble henrettet for å ha hørt på musikk! Hele familien blir etter hvert internt fordrevne i Pakistan, flykter videre til Tyrkia og ender i Tyskland. Når Fiza sulter, fryser eller frykter for livet, er det ønsket om å få en utdannelse som holder henne oppe.
Den pakistanske tenåringen er én av elleve ungdommer, fra ni forskjellige land og tre ulike kontinenter, som forteller sin historie i «Flukt». Forfatter Kristina Quintano har truffet dem alle, i flyktningleirer eller mottak, i Midtøsten eller i Europa, midt i flukten eller når det verste er over. Hun har intervjuet og snakket med ungdommene over flere år, og hun kjenner de fleste av dem godt. Det setter henne i stand til å gjenfortelle historiene deres som jeg-fortellinger – et grep som skaper nærhet.
Boka åpner med fortellingen til syriske Arif. Quintano ble kjent med ham og familien i Tyrkia, mens de ventet på å bli smuglet over til Hellas, og hun har ikke hørt fra dem siden. Historien hans setter tonen for de neste ti: Vil ungdommene overleve?
På samme måte som ingen vet hvor mange som ligger begravd i sanden i Sahara, eller hvor mange som har druknet i Middelhavet, er det heller ingen som vet hvor mange som sitter ihjelfrosset i fjellene mellom Iran og Tyrkia.
Uansett hvilken rute flyktningene velger, er døden et sannsynlig utfall. Mange av ungdommene reiser dessuten uten voksne – om de overlever, er risikoen stor for at de har blitt voldtatt, lurt, truet eller torturert underveis på reisen.
Kristina Quintano har over tjue års erfaring som solidaritetsarbeider ved Middelhavet, og hun har dokumentert flyktningruter og humanitære overgrep i hele denne perioden, som journalist og gjennom bloggen «Budbringeren fra Helvete». De siste årene har hun gitt ut flere bøker for voksne. Årets ungdomsbok er med andre ord del av et større prosjekt. Quintano ønsker at så mange som mulig skal vite, og ta inn over seg, hva som skjer med mennesker på flukt.
«47 millioner av verdens flyktninger er barn, og ifølge Flyktninghjelpen drives et nytt barn på flukt hvert femte sekund.» skriver Quintano innledningsvis. Hun rammer inn ungdommenes fortellinger med fakta om båtflyktningene i Middelhavet, om årsaker til flukt eller om hvordan flyktninger betaler for seg. Faktadelene har en dobbel effekt: Leseren får en pustepause fra de vonde flukthistoriene, samtidig som enkeltpersonene blir en del av et større bilde. Det er pedagogisk virkningsfullt.
Det ligger mye kunnskap i fortellingene også. Visste du for eksempel at alle ungdommer i Eritrea blir tvunget inn i militærtjeneste fra de er 16 år? Eller at en av grunnene til at Taliban fikk makt i Afghanistan var at de erklærte krig mot en praksis der krigsherrer kidnapper unge gutter og gjør dem til sexslaver?
Historiene i «Flukt» viser fram enkeltmennesker, og det som gjør sterkest inntrykk er nettopp hverdagen de fleste beskriver – før flukten. Waleed fra Gaza pleide å leke med drager på stranden, Umar fra Ghana lå på det flate hustaket sitt og tittet på stjernehimmelen, mens Nuru fra Kenya satte opp teater for familien i stua.
Glimtene skaper identifikasjon med fortellerne, og leseren kan kjenne seg takknemlig for egen trygghet. «Flukt» er ei bok som oppfordrer oss til å se menneskene bak tallene.