Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Anmeldelse

En mann med en plan

Endelig har det kommet en biografi om Erik Brofoss, den sentrale økonomiske strategen i Ap-staten.

Barre på inspeksjon: Erik Brofoss – på det tidspunktet sjef for Norges Bank – undersøker aluminiumsbarrer ved Mosjøen aluminiumsverk i 1958. Foto: NTB SCANPIX
Biografi

Helge Røed

Erik Brofoss. Strateg og samfunnsbygger

Biografi

Gyldendal 2024, 300 sider

På en måte er det merkelig at ingen har skrevet en biografi om Erik Brofoss før. Tømmerfløtersønnen ble den sentrale økonomiske strategen i arbeiderpartistaten gjennom hele etterkrigstida. Han var finansminister og handelsminister, sentralbanksjef i 16 år og primus motor for Distriktenes Utbyggingsfond. Da Einar Gerhardsen ble bedt om å trekke fram de viktigste av sine medarbeidere fra gjenreisningen, pekte han ut bare en eneste en: Erik Brofoss.

På en annen måte er det ikke merkelig i det hele tatt at biografene har hoppet bukk over Brofoss. Foruten at han var en talentfull friidrettsutøver, er det ikke så mye ved livet hans som pirrer nysgjerrigheten. Brofoss var arbeidet sitt, verken mer eller mindre. Oppmerksomhet om egen person likte han ikke. Da han etterlot seg sine arkiver, var det med en klausul om at de ikke skulle brukes i forbindelse med biografier.

Men nå har Brofoss omsider fått sin biografi. «Erik Brofoss. Strateg og samfunnsbygger» er forfattet av Helge Røed – som har skrevet boka i forståelse med Brofoss’ familie. Røed arbeider seg tydeligvis gjennom arbeiderbevegelsens glemte strateger, for i 2018 kom han med «Ola Tiltak. En biografi om den politiske strategen Ole Colbjørnsen». Dette er et arbeid vi bare får håpe at han vil fortsette med.

Civita vil ha oss til å tro at planøkonomi er noe som hører Sovjetunionen til. Sannheten er at etterkrigstida var en gullalder for planøkonomien her i det demokratiske Norge. Etter krigen ville ingen tilbake til mellomkrigstidas liberalistiske kaos. Brofoss etablerte det Røed kaller et «planøkonomisk apparat», der juvelen i kronen var Nasjonalbudsjettet. Da det første nasjonalbudsjettet kom i 1946, var det en global nyvinning. Fram til da lagde politikerne budsjett uten å ha noen samlet oversikt over nasjonens økonomi for øvrig.

Rundt seg samlet Brofoss unge medarbeidere fra det nye studiet sosialøkonomi ved Universitetet i Oslo. De feide ut juristene fra styringen i Finansdepartementet og Norges Bank. I nyere tid har venstresida kommet til å se på økonomer med stor skepsis. Røeds biografi minner oss på at det fantes en tid da venstresida og økonomifaget spilte på lag, der «det tunge artilleriet» ved Økonomisk institutt støttet opp under Brofoss og hans «infanterister» i kampen for et bedre samfunn. De militærfaglige begrepene tilhører verdens første nobelprisvinner i økonomi, Ragnar Frisch.

Brofoss hadde nok overtro på rasjonell samfunnsplanlegging. Rett som det er hender det at man mister menneskene av syne hvis man stirrer seg blind på økonomiske tabeller. I boka «Hva skjer i Nord-Norge?» retter Ottar Brox kritikk mot det sentraliserende teknokratiet som Brofoss sto i spissen for. Men på dette området er ikke Brofoss’ arv entydig. Gjennom Distriktenes Utbyggingsfond sto han sentralt i satsingen på å bygge landet også utenfor de store byene, og han var en høylytt motstander av at Oslo skulle vokse for mye.

Røeds biografi er informativ og saklig, helt i tråd med hovedpersonen selv. Bare på ett eneste punkt blir biografen etter min mening for spekulativ, og det er i omtalen av Brofoss’ selvmord. Røed går langt i å antyde at Brofoss tok livet av seg fordi livsprosjektet hans var kommet «i utakt med datidas politiske melodi» på slutten av 1970-tallet. Det kan godt hende at biografen har rett, men det finnes det likevel ikke noen særlig gode beviser for. Da bør man kanskje også la være å spekulere.

Uansett er ikke dette en bok om Erik Brofoss’ død. Det er kanskje heller ikke en bok om hans liv. I stedet er det en bok om hans livsverk. Det er også en bok å bli både klok og oppildnet av. Håpet er derfor at den vil leses av mange, både på venstresida og på Økonomisk institutt.