Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Mens hjelpe­arbeidere fortsatt rydder bort lik etter flomkatastrofen i Libya, øker faren for at sykdommer sprer seg raskt i befolkningen.

Frykter liksmitte i vannet

Tungt arbeid: Hjelpearbeidere hentet ut lik i byen Derna i Libya fredag. Letemannskap må gjennom ruiner, gjørme og vann når de leter etter savnede. Foto: Ricardo Garcia Vilanova, AP/NTB.

En uke etter at ekstremværet «Daniel» rammet Libya, er opprydningsarbeidet fortsatt massivt. Antallet døde personer i gatene gjør opprydningsarbeidet vanskelig.

Et av de hardest rammede områdene er Derna, øst i Libya.

«Det er kropper overalt. Inni husene, i gatene og på sjøen. Hvor enn du går er det døde menn, kvinner og barn», sier beboer Emad al-Falah til nyhetsbyrået AP.

Lokale organisasjoner, i tillegg til Den røde halvmåne, har etterlyst mer internasjonal hjelp. Arbeidet går for sakte, det haster med å få samlet lik og rydde områder, sier de.

En del av årsaken er at det begynner å bli mat- og medisinmangel, og at drikkevannet er forurenset. Det øker risikoen for vannbårne sykdommer, og at det blir nok en humanitær krise.

Leter i gjørme

Tallet på omkomne er svært sprikende. 3252 personer bekreftet omkommet av lokale myndigheter, mens Røde Halvmåne anslår at over 11.000 mennesker har omkommet bare i Derna. Ordføreren i havnebyen frykter derimot at hele 20.000 har mistet livet.

Foreløpig er minst 10.000 mennesker meldt savnet, og det er ikke lenger håp om å finne noen i live.

Men å lete etter savnede i gjørma og ruinene i byen er vanskelig. Flere hjelpeorganisasjoner har beskrevet forholdene som kaotiske, der å grave ut og identifisere lik tar ekstra langt tid.

Arbeidet er såpass omfattende at det er behov for spesialiserte team med rettsmedisinere og redningsarbeidere, har lederen for Libyas legeforening, Mohammed al-Ghoush, uttalt til tyrkiske medier.

I tillegg er det kun tre veier som fører inn til Derna, og de er alle delvis oversvømmet eller ødelagt. Da flommen først rammet Derna forrige uke tok det 36 timer før hjelp utenfra i det hele tatt kom seg fram.

Før og etter: Satelittbilder viser ødeleggelser i havna i Derna med bilder fra henholdsvis 1. juli og etter flommen 13. september. Foto: Maxar Technologies, AP/NTB

Flere beskriver også at det kan ta flere dager å nå ut til folk med mat. Ødeleggelsene er også store i byene Susa, Marj, Shahatt og Bayda, ifølge regjeringen i landet, og dårlig mobilnett i store områder hjelper heller ikke på situasjonen.

Lukter død

Hjelpearbeider Salah Aboulgasem i Islamic Relief sier til avisa The Guardian at tusenvis har havnet på gata og mangler mat og medisiner. Han frykter dødstallene vil stige langt høyere dersom ikke innsatsen økes.

Samtidig er det vanskelig for organisasjonene å kartlegge hvor de som trenger forsyninger mest befinner seg, og det er begrenset hvor mye de klarer å frakte ut til folk.

Mangel på likposer, og fortsatt tusenvis savnede lik, øker faren for sykdom – spesielt når hjemløse personer vandrer i gatene. Drikkevannet begynner også å gå tomt, som fører til økt bekymring for at folk skal trosse rådene om å ikke drikke vann fra bakken.

«Under forhold som dette kan sykdommer raskt spre seg.»

Salah Aboulgasem, organisasjonen Islamic Relief

«Under forhold som dette kan sykdommer raskt spre seg, ettersom vannsystemer forurenses. Byen lukter død», sier han.

Leger Uten Grenser sier de har utplassert et team til det østlige Libya for å vurdere vann og sanitærforhold. 150 personer har så langt fått diaré, ifølge landets helsevesen.

Starter etterforskning

Myndighetene i landet for kritikk for demningskollapsen, og for å ikke ha sørget for vedlikehold siden 2003. De har startet en etterforskning av kollapsen av demningene og lover å straffe de skyldige.

Det har vært en utfordring å vedlikeholde infrastruktur, ettersom landet har vært preget av uro og konflikt siden den arabiske våren og etter at landets mangeårige leder Muammar Gaddafi ble styrtet i 2011.

Landet har vært delt i to fraksjoner siden 2014, både politisk og militært. Regjeringen i det østlige Libya, med Ossama Hamad som leder, er ikke internasjonalt anerkjent. Statsminister Abdulhamid Dbeiba leder den andre fraksjonen. Han har sagt at alle statlige myndigheter er blitt bedt om å håndtere ødeleggelsene øst i landet. Det har ført til et lite håp om at de politiske partene vil gå sammen for å få landet gjennom denne krisa.