Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Forfedrene våre behersket stekekunsten langt tidligere enn det vi til nå har trodd.

Å steke fisk

REVOLUSJONERENDE DIETT: Rå fisk økte urmenneskenes hjernekapasitet. Siden lærte de seg å varmebehandle den – og slik ble maten lettere å fordøye. Illustrasjonsfoto: Backyard boss

Alt for 780.000 år siden drev våre formødre eller forfedre med avansert matlaging, med blant annet kontrollert steking av fisk (ikke bare kastet på glørne eller grillet på spyd). Inntil nå har de eldste sporene etter noe slikt stammet fra rundt 170.000 år tilbake. Dette har et internasjonalt team av forskere fra Israel, Tyskland og England funnet ut etter å ha studert levninger fra en leirplass i Israel ved noe som engang var en innsjø, Hulasjøen. De kan si dette etter å ha analysert rester av emaljen i fisketenner med geokjemiske metoder. Sammensetningen av isotoper i disse kan nemlig fortelle at fisken er blitt stekt uten å være i direkte kontakt med bålet.