Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Etter det seineste angrepet i Jerusalem lover Israels statsminister Yair Lapid hevn:

Ser mørkt på konflikten

OPPTRAPPING: Søndag var israelsk politi raskt på plass etter at en palestiner skjøt på en buss i okkuperte Øst-Jerusalem søndag. Den siste tida har det vært en opptrapping i aksjoner og motaksjoner.FOTO: MAYA ALLERUZZO, AP/NTB Maya Alleruzzo

FORTSETTER: Vedvarende okkupasjon skaper frustrasjon og motstandskamp. Skal denne voldssyklusen avsluttes, må det internasjonale samfunnet kreve en løsning, sier egyptisk forsker.

På søndag gikk en mann på en buss i Gamlebyen i Jerusalem og skjøt rundt seg. Ifølge den israelske avisen Haaretz skal minst åtte personer være skadet. En mann og en gravid kvinne ble alvorlig skadet. Barnet til den gravide ble forløst med keisersnitt samme dag. Barnets tilstand er stabil, men alvorlig.

Angrepsmannen, som var palestiner fra Øst-Jerusalem, overga seg til israelske myndigheter kort tid etter angrepet, skrev israelsk politi i en pressemelding.

– Slike voldshendelser kommer dessverre til å fortsette å skje, og Israel kommer til å svare med å raide ytterligere palestinske hjem på Vestbredden. Vi må gå til rota av konflikten, og det er den israelske okkupasjonen av palestinske områder, sier Rakha Ahmed Hassan.

Hassan er seniorforsker ved Egyptian Council for Foreign Affairs – en tenketank av tidligere diplomater.

Israel lover hevn

Israels fungerende statsminister Yair Lapid har gjort det klart at Israel vil ta igjen.

– Alle de som forsøker å skade oss, skal vite at de vil betale en pris, sa Lapid etter angrepet.

De siste seks månedene har spenningen økt, med israelske raid på Vestbredden, drap på minst fire palestinere og gjentatte palestinske angrep i Israel og i det Israel-okkuperte Øst-Jerusalem.

Forrige uke gikk Israel til angrep på Gaza etter at gruppa Islamsk jihad hadde avfyrt raketter mot Israel. 49 palestinere, deriblant flere barn, ble drept under angrepene, melder NTB.

Flere analytikere frykter en storstilt militær aksjon mot Vestbredden i kjølvannet av søndagens angrep, men Hassan tror ikke en slik vil komme.

– Israel trenger ingen storstilt aksjon. De trosser alle sikkerhetsavtaler med de palestinske myndighetene og raider de hjemmene de ønsker. Det er det vi kommer til å se framover, flere slike raid, sier han.

Over 50 palestinere er drept i israelske aksjoner på Vestbredden de siste månedene, melder NTB.

– De israelske raidene vil bare øke sinnet og frustrasjonene og føre til enda flere motaksjoner, sier forskeren.

Okkupasjonen må ende

Ifølge ham må verden huske at kjernen i konflikten her er at det finnes en okkupasjonsmakt og et okkupert folk. Øst-Jerusalem, der gjerningsmannen bak søndagens bussangrep kom fra, ble okkupert av Israel i 1967-krigen. Siden har Israel annektert byen.

Annekteringen er et brudd på Folkeretten, og verken Norge, EU eller FN anerkjenner annekteringen. FN har selv vedtatt flere resolusjoner som slår fast at annekteringen av okkuperte områder er i strid med Folkeretten.

Håper på flere stemmer

Hassan hevder at fungerende statsminister Lapid ønsker å framstå som en hauk fra høyresida.

– Det er snart valg i Israel, og Lapid ønsker å sanke stemmer. Hans part hadde 17 seter i det oppløste parlamentet. Han håper på enda flere og i hvert fall bli en del av den neste regjeringen, framhever Hassan.

– Egypt, Qatar og USA jobbet hardt for å mekle fram en våpenhvile, men så lenge Israel ikke ønsker å holde samtaler med palestinerne, er det ikke så mye mer landene kan gjøre, sier han.

3. januar i år sa Lapid, den gang Israels utenriksminister, at de på tross av voksende internasjonalt press, ikke vil samtale med palestinerne.

Den israelske ambassaden skriver dette i en e-post:

«Det er ingen unnskyldning for terrorangrep, uansett påskudd. I flere tiår har Israel kjempet mot trusler mot sin overlevelse. Israel vil fortsette å jobbe for fredsavtaler i Midtøsten, som Abraham-avtalene».