Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Pride er i ferd med å bli en fest som feirer privilegerte hvite skeive, hevder minoritetsorganisasjon:

Mener Pride ekskluderer

SKREMMES VEKK: Bamseklubben var med i toget under Oslo Pride i 2018. Skeive muslimer hevder at de presses ut av paraden til fordel for privilegerte hvite skeive. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB

Pride-feiringen i Oslo gir ikke nok plass til minoritetsskeive, mener organisasjonen Skeiv Verden. I går fikk de nei til å gå forrest i lørdagens parade.

Organisasjoner for skeive minoriteter opplever at det ikke er plass til dem og deres fanesaker i Pride-feiringen. Det sier Bassel Hatoum. Han er leder i Skeiv Verden, en nasjonal interesseorganisasjon for LHBTIQ-personer med minoritetsbakgrunn.

I et innlegg i magasinet Blikk i mars argumenterte Hatoum for hvorfor skeive minoritetspersoner bør få lov til å gå i front i årets parade.

– Pride-bevegelsen bør inkludere oss. Derfor krever vi plassen vi opplever at de ikke vil gi, sier Hatoum.

I går fikk Skeiv Verden bekreftet at de ikke får gå foran i paraden år heller.

Inger Kristin Haugsevje, styreleder i Oslo Pride, sier til Klassekampen at de i stedet inviterer flere skeive organisasjoner til å ha én representant hver forrest i toget, sammen med blant andre ordføreren.

– «Feiring» for hvem?

Bassel Hatoum er invitert fra Skeiv Verden, men han har ikke tenkt å gå foran i paraden.

– Personlig vil jeg gå med andre i Skeiv Verden. For meg handler Pride om fellesskap, og da er det viktig for meg å gå med de andre skeive med minoritetsbakgrunn, sier han.

– Vi er skuffa over at vi blir ignorert. Så får vi ta et standpunkt til om hva vi gjør til neste Pride. Nå har vi fått et klart signal om at vår stemme er uviktig.

Thee-Yezen Al-Obaide er assisterende generalsekretær i Salam, en organisasjon for skeive muslimer. Også han er kritisk til det han oppfatter som en avpolitisering av Pride.

Han mener Oslo Pride legger mest vekt på fest og moro.

– Det er absurd, for Pride begynte som en politisk protest. Å koke det ned til «feiring», ja, for hvem? For hvite homofile menn fra overklassen? spør Al-Obaide.

– Hvem er inkludert i dette «vi-et»? Det er ikke en feiring for meg og mine.

Mens Skeiv Verden ønsket synlighet foran i lørdagens Pride-parade, er ikke det noe poeng for Salam. Det er viktigere å diskutere rasismen som Oslo Pride viser, mener Al-Obaide.

Aktivisme er tillatt

Styreleder Inger Kristin Haugsevje avviser at Pride i hovedstaden er blitt et apolitisk arrangement.

– I festivalens kommunikasjon og virke er vi veldig opptatt av at Pride skal være feiring av mangfoldet og en kamp for skeives rettigheter, liv og helse. Vi har flere ganger de siste dagene uttalt i mediene at paraden er en politisk markering, sier Haugsevje.

«Nå har vi fått et klart signal om at vår stemme er uviktig»

BASSEL HATOUM, SKEIV VERDEN

– Er politisk aktivisme uforenlig med Pride i dag?

– Det politiske aspektet er en integrert del av Pride. Men Oslo Pride som organisasjon er en arena som skal romme hele bevegelsen.

Haugsevje sammenlikner Pride-paraden med kvinnedagen og 1. mai og understreker at politiske paroler er velkomne i toget.

– Ikke en rosa boble

Bassel Hatoum i Skeiv Verden stusser ved Oslo Prides formuleringer om et stort «vi».

– Det er fortsatt ikke trygt for skeive asylsøkere på mottak, og asylsøkere som er transpersoner, har ikke rett til å fortsette behandlingen. Dette er saker som bør være tydelige i den skeive kampen, sier Hatoum.

Kjernen i kritikken hans er at Pride ikke favner kamp mot diskriminering på tvers av identitetsmarkører.

– Slik har Pride blitt en feiring av privilegier. Det bør være en solidarisk kamp for skeive som fortsatt ikke har fått fulle rettigheter i Norge.

Oslo Pride gjentar at det politiske aspektet er en integrert del av Pride.

– Jeg er ikke enig i at vi ikke ser de utfordringene som finnes i dag. Det kan hende majoritetssamfunnet framstiller oss som en rosa boble, men vi i Oslo Pride er opptatt av synliggjøring av ulike gruppers utfordringer og å fokusere på tematikk for skeive, sier Inger Kristin Haugsevje.

Retting 24. juni: Opprinnelig sto det i denne saken at Thee-Yezen Al-Obaide er leder i Salam. Det riktige er at han er assisterende generalsekretær. Det sto også i undersaken at «styret til Fri Oslo og Viken er generalforsamlingen til Oslo Pride», men det riktige er at styret i Oslo Pride blir valgt av generalforsamlingen i Fri Oslo og Viken. Dette er nå rettet.

Vil være med på å styre Pride-festen

Bassel Hatoum i Skeiv Verden er kritisk til eierstrukturen i Oslo Pride.

– Styret i Oslo Pride blir valgt av generalforsamlingen i Fri Oslo og Viken. Det betyr at et knippe hvite mennesker velger andre som likner dem selv til å styre Norges største Pride, sier Hatoum.

Han mener eierstrukturen aktivt ekskluderer organisasjoner med fokus på minoritetsspørsmål.

– Om de virkelig ønsker å vise at de deler privilegiene sine og bryr seg om skeive minoriteter, bør de synliggjøre oss og la oss ta plass.

Etter innlegget i mars har Skeiv Verden hatt dialog med Oslo Pride. Hatoum kaller det «koseprat».

– Det er alltid hyggelig, men det følger ikke handling med lovordene. Hvorfor kan de ikke gi oss plasser i styret? spør Hatoum.

Bassel Hatoum

Han sier de er blitt oppfordret av Oslo Pride til å få medlemmene sine til å melde seg som frivillige.

– Det er ikke et poeng at minoritetene skal gå og plukke søppel i parken. For å skape reelt mangfold må man bli inkludert i ledelsen.

Inger Kristin Haugsevje i Oslo Pride tar selvkritikk.

– Jeg er enig i at skeive minoriteter er for dårlig representert i styret til Oslo Pride. Der har vi en jobb å gjøre, og jeg skulle ønske vi hadde en quick fix på dette, sier Haugsevje.

– Det er viktig å ta rasisme i eget miljø på alvor, men å blande diskusjonen om eierstruktur inn i dette er en avsporing. Oslo Pride ønsker dialog med hele det skeive miljøet for å kunne bli bedre på tilrettelegging og inkludering.

Hatoum er ikke imponert.

– Endring krever vilje, og jeg tror at hvis viljen hadde vært der, hadde vi sett endringer. Ingen har sagt at dette skal gjøres over natta.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production