Akkurat nå

Atsjo, nå kommer’n! Allergisesongen. Noen sier de er allergiske mot bullshit, jeg er allergisk mot bjørk, or og hassel. På denne tida har jeg konstant rennende nese og kløende øyne. Jeg våkner hver dag i en tett ørske og blir andpusten av å sitte stille. Det er slitsomt, men jeg får ingen sympati av medmennesker. Tvert imot. Allergi er usexy, teit og veikt. ATSJO, roper jeg høyt i kantina der jeg jobber, i håp om at noen skal komme og gi meg en vennskapelig klapp på skulderen og spørre om det går bra. ATSJO, for faen. I stedet merker jeg at folk vil jeg skal ta allergien min ett annet sted.
Ved en allergisk reaksjon frigjør cellene i kroppen kjemiske stoffer, inkludert histaminer. Det er kroppens forsvarssystem som feilutløses mot det som er helt ufarlige ting, som pollen, mat og dyr. Ting vi mennesker tåler helt fint, men som noen kropper av en eller annen grunn tror at de ikke tåler likevel.
Allergi er altså bokstavelig talt overfølsomhet og allergikere er et genetisk overfølsomt menneskeslag. Dette møtes ikke med omsorg og ømfintlighet. Allergikere behandles kaldt og ubarmhjertig i samfunnet. Ingen liker en allergiker, og en allergiker liker heller ikke seg selv.
Under pandemien, da nysing og hosting ble enormt tabubelagt, ble allergikerne enda mer stigmatisert. Den tunge tida, kaller vi den perioden, vi i allergimiljøet.
De vanligste allergiske lidelsene er høysnue, eksem, astma, matvareallergi. Ifølge NHI.no er det 50 prosent sjanse for at et barn får allergier, hvis et av foreldrene er allergiske. Jeg vil med andre ord videreføre dette medfødte sveklingssyndromet til mine etterkommere, og også de vil bli sett på som underdanige og feillagd.
T. Dohrnii