Mimir Kristjansson har delt denne artikkelen med deg.

MDG vil ikke kreve noen «dyre velferdsreformer» i forhandlinger med Ap:

Ofrer tenna for klimaet

KLIMA VS. VELFERD: Une Bastholm i MDG lover at de ikke vil stille krav om noen dyre velferdsreformer i forhandlinger med Ap. De vil droppe egne velferdskrav for mer gjennomslag på klima.

VALG: Tannhelsereform og velferdsløft må vike for miljø hvis MDG havner på vippen. Tannhelseaktivister raser.

Meningsmålingene tyder på at det blir regjeringsskifte, men Jonas Gahr Støre (Ap) kan fort bli avhengig av enten Miljøpartiet De Grønne (MDG) eller Rødt for å få flertall.

Nå avklarer MDG-leder Une Bastholm at et samarbeid med MDG ikke vil kreve kostbare velferdsløft.

I VG lørdag lovet hun at MDG «ikke vil kreve vanskelige, dyre og nye velferdsreformer som binder opp store utgifter i mange år framover» i forhandlinger med Ap.

Det er dårlig nytt for en av velferdsreformene som har fått mye oppmerksomhet i valgkampen: tannhelsereform.

– Tannhelse er ikke der vi vil sette inn støtet. Når vi som et lite parti skal endre historien, må vi ha gjennomslag på det som er aller viktigst – klimapolitikken. At vi er ærlige på det, skiller oss fra de andre partiene, sier Bastholm.

Ikke tennas tur

I forkant av årets valg er det et sterkt driv for å gjøre tenner til en del av velferdsordningen, på lik linje med resten av kroppen. MDG ønsker tannhelsereform og har stemt for det i Stortinget.

– Sier dere at man må velge mellom bedre klima eller bedre velferd?

– Man må være ærlig med velgerne. Et av problemene i norsk klimapolitikk er at partiene som mener det riktige i klima- og miljøpolitikken, har lovet så mye annet at klima blir forhandlet bort. Vi kan ikke forspille en historisk sjanse til å tvinge Norges neste regjering til å få en klimapolitikk i tråd med FN.

– Klassekampen har intervjuet mange som sliter med dyp gjeld og smerter, fordi de ikke har råd til tannlege. Noen tigger penger på nettet til tannlegeregningen. En limer de brukne tennene med kontaktlim. Synes du det er en vanskelig prioritering å velge klima over tannhelse?

– Ja, det gjør vondt, men vi er nødt. Ingen velger tida de er født inn i, og vår tid krever at vi løser klimakrisa av hensyn til barna og verdens fattige, sier Bastholm.

Signalene fra MDG får tannhelseaktivister landet rundt til å tenne på alle plugger.

– Dette er et slag og en hån mot en gruppe som virkelig sliter. For mange er konsekvensene av en urettferdig tannhelsepolitikk et helvete. Vi kan ikke si enten klima eller tannhelse. Vi som samfunn er nødt til å klare et både òg, sier Terje Mikkelsen.

Han er nylig pensjonert tannlege i Bergen og leder gruppa «Tannbehandling/økonomi» på Facebook. Gruppa har 76.000 medlemmer og jobber for at tenner skal likebehandles med resten av kroppen i helsevesenet.

Nå frykter han at en historisk mulighet kan glippe. På rødgrønn side har både Rødt og SV varslet at en tannhelsereform er et viktig krav. Senterpartiet har landsmøtevedtak på det. Ap er i prinsippet enig, men vil i første omgang bare gjøre mindre grep. Reformen kan derfor avgjøres av hvor tungt press som legges på Ap.

– Det er en skam hvis vi ikke bruker dette valget til å rette opp uretten. Vi kan ikke si til de som rammes at de skal vente til vi har løst klimakrisa. Jeg er veldig skuffet over at politikerne fra MDG vil saldere bort tannhelse, sier Mikkelsen.

Klima og velferd

Victoria De Oliveira, leder i Fagforbundet Ung, tror ikke det gagner klimakampen at klima settes opp som en motsetning til styrket velferd.

– Dette synes jeg er skummel retorikk. Man må kunne prioritere både klima og velferd. Tannhelse handler om helt grunnleggende folkehelse, Oliveira.

Siden 2014 har organisasjonen jobbet med å bygge støtte for å ta tannhelse inn i velferdssystemet.

Gruppa deres «Tannhelse inn i egenandelsordningen» har mer enn 110.000 medlemmer på Facebook. Aktivister fra Fagforbundet Ung sykler i valgkampen rundt på egne «tannhelse-elsykler» og samler inn støtte til reformen.

Oliveira forteller om massiv støtte.

– Vi opplever at det er skikkelig trøkk om saken nå. Vi forventer at partiene som støtter offentlig tannhelse prioriterer å få dette gjennom, sier hun, med et stikk til MDG.

En undersøkelse gjort for Frifagbevegelse i 2018 viser at ni av ti støtter at tannhelse blir en likestilt del av helsetilbudet.

Nasjonal tannpine
Serie

Nasjonal tannpine

Klassekampen borer i tannhelsetjenesten.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production