Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Antallet drap på aktivister i Colombia har økt det siste åretFår lite beskyttelse, sier en av dem

Aktivister frykter for livet

URO: Byen Cali i Colombia er preget av sosial uro og fattigdom. Under årets demonstrasjoner var dette en av byene med flest drepte. Her fra en demonstrasjon i mai. FOTO: LUIS ROBAYO, AFP/ NTB

UTSATT: For miljø- og menneskerettighetsaktivister i Colombia er forsvinninger, vold og trusler en del av hverdagen.

For miljøaktivist Terry Hurtado er det spesielt én hendelse han ikke klarer å riste av seg. Tre pistolskudd, rett utenfor inngangsdøra hans i byen Cali. Han tok det som en advarsel: Neste gang blir det ham.

Det skjedde for flere måneder siden, og Hurtado vet fortsatt ikke hvem som sto bak. Han har en rekke mistenkte.

– Jeg har blitt banket opp, fått trusselbrev og blitt forfulgt i 25 år. Men den hendelsen der var det verste. Skrekken sitter fortsatt i meg, sier Hurtado på en kryptert telefonlinje fra Cali.

Det virker som situasjonen har forverret seg for aktivister de siste årene, forteller han.

– Vi har blitt flere miljøforkjempere som har fått litt mer makt og oppslutning i landet i det siste. Det gjør at vi blir sett på som en trussel av mange.

Truslene kommer som regel fra folk som er leid inn, og de blir nesten aldri tatt, legger han til.

Har stor fattigdom

Colombia er det landet i verden med flest drap på miljøaktivister og menneskerettighetsforkjempere. Caucadalen, hvor Cali ligger, er det området i landet der flest aktivister har blitt drept siden krigen på 1950-tallet, ifølge menneskerettighetsorganisasjon Indepaz.

Regionen er preget av mye fattigdom og sosial uro, og det var også her de voldeligste demonstrasjonene mot regjeringens skattereform fant sted i år. Indepaz har også registrert at 310 sosiale ledere ble drept i 2020, som er en økning fra 279 i 2019. Mange er unge aktivister.

– Dette er dramatiske tall, sier Martha Rubiano Skretteberg, generalsekretær i hjelpeorganisasjonen Caritas Norge.

Hun er selv fra Bogota i Colombia og følger situasjonen i landet tett.

– Vold, trusler og drap på menneskerettighetsaktivister er et landsomfattende problem, men på landsbygda hvor det er mindre kontroll, politi og mange væpnede grupper, er det spesielt ille, sier Skretteberg.

Ifølge henne er det disse landsbyene – de gamle konfliktområdene – som er blant de fattigste i landet.

Alberto Yepes

Fredsavtalen hjalp ikke

Koronapandemien har også forverret situasjonen når det gjelder fattigdom, usikkerhet, sosiale forskjeller og narkohandel, forklarer Skretteberg.

– Narkotikaproduksjonen forurenser miljøet og gjør at mer skog blitt hogget ned. Aktivister kjemper mot dette og tar opp saker som for eksempel jordfordeling, miljø, arbeidernes rettigheter og stansing av avskoging, sier hun.

En fredsavtale ble undertegnet av revolusjonære væpnede styrker i 2016, men den er fortsatt ikke implementert. Avtalen forplikter myndighetene til å gjennomføre en jordreform, endre strategi i kampen mot narkotika og styrke innsatsen i fattige deler av landet.

Men med årene har flere hundre menneskerettighetsaktivister blitt myrdet. Væpnede grupper får holde på som før, og flere av dem driver med intern narkotika- og våpenhandel. Hundrevis av bønder som skulle ha fått støtte for å kommersialisere produktene sine, må ty til ulovlig dyrking og avskoging.

– Fredsavtalen ga håp om at sikkerheten for aktivister skulle bli bedre, men det har ikke skjedd. Det motsatte har skjedd, sier Skretteberg.

UTRYGG: Den kolombianske miljøaktivisten Terry Hurtado vil helst sykle, men etter å ha mottatt trusler har han begynt å kjøre bil til jobb.FOTO: PRIVAT

Aktivister forsvinner

Det er ikke bare drap- og voldsstatistikken som har økt. Colombia har også et stort problem med «tvungne forsvinninger». Det innebærer at folk plutselig forsvinner, og at man aldri hører mer fra dem. Sannsynligvis har de fleste blitt drept.

Dette er noe som har skjedd med flere av Terry Hurtados kolleger over flere år.

– En av de mer kjente sakene var forsvinningen av en venn og kollega av meg, Sandra Viviana Cuellar, i 2011. En dag dro hun til det landlige området rett utenfor Cali og kom aldri tilbake, sier han.

Cuellar kjempet for flere miljøvernsaker, så det er vanskelig å vite hvem som kan ha stått bak forsvinningen.

Angrepet i eget hjem

«Vi har blitt flere miljøforkjempere som har fått litt mer makt og oppslutning. Det gjør at vi blir sett på som en trussel»

TERRY HURTADO

Alberto Yepes, en kjent menneskerettighetsaktivist i Colombia, har også blitt utsatt for voldelige trusler på grunn av arbeidet sitt.

– Væpnede gruppers interesser i megaprosjekter gjør det farlig å være aktivist. Det er en komplisert situasjon som handler om landområde, narkotikadyrking og penger, sier han på telefon fra hjemmet sitt i Bogota.

Yepes søkte om beskyttelse fra Inter-American Commission Human Rights, en gruppe som forsvarer og prøver å beskytte aktivister i Amerika.

– Jeg har fått flest trusler fra ulike militærgrupper. Én gang brøt de seg inn i hjemmet mitt og stjal pc-en, usb-pinnen og telefonen min. De slo meg og truet meg og dattera mi, sier han.

Yepes mener myndighetene ikke løfter en finger for aktivister i landet.

– Colombia er på topp når det kommer til drap på menneskerettighetsaktivister og miljøaktivister, men ingenting blir gjort for å beskytte dem, sier han.

«Ingenting blir gjort for å beskytte dem»

ALBERTO YEPES

– Et liv er lite verdt

Den norske professoren og Latin-Amerika-eksperten Benedicte Bull sier det er stor grad av straffrihet i Colombia. Man har blitt vant til trusler og vold, og det er slik gruppene der har operert i lang tid.

– Det er mange ulike typer voldelige aktører. Noen likner paramilitære grupper. Så har du narkotikakarteller og andre kriminelle grupper.

Ifølge Bull er mange av disse lette å bruke for dem som vil bli kvitt aktivister og få dem bort fra områder med økonomisk kriminalitet.

– I tillegg er et menneskeliv utrolig lite verdt for mange av disse. Det er kanskje noe som sitter litt igjen fra borgerkrigen, at måten å rydde vekk fienden på ikke er å forhandle eller å gå til retten, men bare å bli kvitt dem, sier hun.

Terry Hurtado ble nylig valgt til rådmann i bystyret i Cali for Partido Verde Animalista – Det grønne dyrepartiet.

Selv om de sliter med å få kommunisert med regjeringen og føler at de har liten makt, er dette arbeidet likevel en viktig del av Hurtados motivasjon for å fortsette.

– Det viser at innbyggerne ser oss, og at vi blir flere, sier han.

Hurtado skal nå jobbe for å stanse et gruveprosjekt utenfor Cali. Denne industrien blir sett på som et av de farligste å utfordre.

Han er, som alltid, forberedt på det verste.

– Jeg elsker å sykle, men de siste månedene har jeg kjørt bil. Den er ikke skuddsikker, men den er raskere og mer beskyttet enn en sykkel, sier Hurtado.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production