Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Hundrevis av migranter i Belgia har sultestreiket i flere uker:

Vil ha lovlig status

I PROTEST: Hundrevis av migranter delatar i sultestreiken i Belgia. Her fra kirka Saint-Jean-Baptiste-au-Beguinage i Brussel. FOTO: KENZO TRIBOUILLARD, AFP/NTB

SULTER: Over 400 papirløse migranter sultestreiker i Belgias hovedstad for å få lovlig status og flere rettigheter.

Migrantdebatten i Belgia begynner å nå kokepunktet.

Siden 23. mai har det pågått en sultestreik i landet, hvor rundt 400 papirløse migranter krever lovlig status og flere rettigheter. Noen begynner også å nekte å drikke vann, ifølge The Guardian.

Dette bekymrer FN, som nå oppfordrer Belgia til å gi migrantene midlertidig opphold.

– Informasjonen vi har mottatt er alarmerende, og flere av dem som sultestreiker, svever mellom liv og død, sier FNs spesialrapportør for menneskerettigheter Olivier De Schutter i en uttalelse.

– Vi har ingen rettigheter

I Belgia er det rundt 150.000 papirløse migranter, ifølge kampanjegruppa We Are Belgium Too (Vi er også Belgia). Når Klassekampen kontakter dem, informerer de om at flere av migrantene mener de ikke har noe valg når de sultestreiker. Mange av dem har allerede bodd i landet i flere år. Men når de ikke har fått oppholdstillatelse, har de ifølge loven ikke noen særlig rettigheter heller.

En person BBC News har snakket med som sultestreiker i kirka Saint-Jean-Baptiste-au-Beguinage i Brussel, sier han har bodd i landet i 27 år.

– Det finnes ikke noe alternativ. Vi bor som dyr, kanskje verre, fordi vi ikke har noen rettigheter, sier han.

Mulig regjeringskrise

90 folkevalgte parlamentsmedlemmer har sendt et brev til den belgiske regjeringen, der de uttrykker bekymring for situasjonen.

De foreslår blant annet en konkret reguleringspolitikk for migrantene, som kan gjøre det lettere for flere å få oppholdstillatelse.

Foreløpig sier Belgias statssekretær for asyl og migrasjon Sammy Mahdi at regjeringen ikke har noen planer om å endre reglene.

– Selv om du har vært her i noen år, betyr ikke det at du bare automatisk kan få bli, sier Mahdi.

Det er ikke det franskspråklige sosialistpartiet PS og det grønne partiet Ecolo fornøyde med.

Sultestreiken har nå pågått såpass lenge at begge partiene, i tillegg til flere ministre, truer med å gå ut av koalisjonen hvis noen av de streikende dør av sult. Skjer det, kan det bli regjeringskrise i landet.

«Migrantene kommer til å få sakene sine vurdert på nytt, som et politisk kompromiss»

DANIËL CUYPERS, PROFESSOR I JUSS OG MIGRASJON

Statsminister Alexander De Croo sier han har full tillit til Mahdi.

Når det gjelder resten av De Croos politiske allierte i det flamske liberale partiet, Open VLD, mener de trusselen fra sosialdemokratene om å gå ut av regjeringen både er uansvarlig og uforståelig.

– Når man får avslag på en søknad i Belgia, er ikke sjansene gode for å få søknaden innvilget i noe annet land i EU heller. Dette har blitt deres «nødutgang», sier Daniël Cuypers.

Han er professor i juss og migrasjon ved universitetet i Antwerpen. På telefon til Klassekampen sier han at sultestreiken trolig kan føre til lovlig opphold, for noen.

– Migrantene kommer til å få sakene sine vurdert på nytt, som et politisk kompromiss. Dermed får trolig noen lovlig status og får bli i landet permanent, mens andre får avslag, sier han.

– Man kan også få innvilget asyl på grunn av medisinske årsaker. Det kan noen av dem få nå, legger han til.

Cuypers påpeker at i Belgia blir hver søknad behandlet individuelt, og at det er flere stadier i søknadsprosessen.

– Det som likevel er trist i denne saken, er at noen migranter kan dø. Det er en trist sak, sier han.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production