Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Forskere og brukere tror regjeringens regler for e-sigaretter skader mer enn de gavner:

Håper røykeregler stumpes

BEKYMRET: André Bendigtsen tror regjeringens forslag om et smaksforbud for e-sigaretter kan føre til at færre røykere går over til et mer skadereduserende alternativ.

DAMP: Regjeringen ønsker streng regulering av e-sigaretter. Brukerne selv mener forslagene burde gå opp i damp.

Elektroniske sigaretter (e-sigaretter) med nikotin skal bli lovlig å selge i Norge fra og med neste år. Regjeringen vil imidlertid innføre strenge restriksjoner.

Et av forslagene de har sendt ut på høring, er at det skal være forbudt å selge e-sigaretter med annen smakstilsetning enn tobakkssmak. Bakgrunnen er at e-sigarettene ikke skal lokke unge mennesker inn i nikotinavhengighet.

Det mener e-sigarettbruker André Bendigtsen ikke henger på greip.

– For meg er smakene veldig viktige. Det er stort sett smaksmangfoldet som gjør at folk bytter fra røyk til damp.

Han sikter til det store utvalget av dampvæske man kan få kjøpt til e-sigaretter. Smaker som eple, vannmelon, bær og mint er særlig populære.

Smaken på dampen

Rikke Tokle som jobber ved Folkehelseinstituttet (FHI) har nylig disputert med en doktorgradsavhandling om bruk av e-sigaretter i Norge. Hennes funn samsvarer med det Bendigtsen forteller om smakens betydning:

– Flere av de forhenværende røykerne blant informantene mine hadde prøvd tobakksmaker i overgangen til e-sigaretter, men ingen fortsatte med det. Det handler nettopp om å finne et produkt som er noe annet enn det de vil bort fra, forteller Tokle.

Hun sier at det kan tenkes at smakene tiltrekker unge mennesker, men at det er påfallende at voksne mennesker også liker dem. De forskjellige smakene er derfor viktige for å nå en gruppe som ikke har lyktes med å stumpe røyken tidligere.

– Hvis e-sigarettene appellerer, er sjansen større for å lykkes med å kutte ut vanlige tobakk-sigaretter, sier Tokle.

Fluktrute

Røyking av tobakk er den viktigste årsaken til sykdom og død som kan forebygges. E-sigaretter er et langt mindre skadelig alternativ, og blir for mange veien ut av et liv der tobakk har spilt hovedrollen; en fluktrute, vil Bendigtsen si.

Før røykte han gjerne 35 sigaretter om dagen. Han var en såkalt «uhelbredelig nikotinist». Alt fra plaster til tyggegummi ble testet for å bli kvitt røyksuget. Ingenting funket, før han fikk smaken på dampen. Han hadde egentlig gitt opp håpet om en tobakksfri hverdag. Men én kveld spurte en kompis om han ikke ville prøve e-sigaretten hans.

– Jeg kjente med én gang at dette kunne være min løsning. Så jeg bestilte det selv, og slutta med vanlig røyk på dagen.

Slik ble Bendigtsen en «damper». Nå er han bekymret for at smaksforbudet vil hindre de gjenværende røykerne til å bytte ut tobakk med damp.

Regjeringen foreslår også en aldersgrense på 25 år ved kjøp av e-sigaretter. Slik skal det bli vanskeligere for unge mennesker å starte en røykekarriere. Seniorforsker ved FHI, Karl Erik Lund, har forsket lenge på tobakk og e-sigaretter. Han mener at tiltaket vil virke mot sin hensikt.

Kan virke mot hensikten

– Det er nesten ingen unge ikke-røykere som bruker e-sigaretter. Det er rart at en 18-åring skal kunne røyke det som er mest farlig, så vente sju år på å røyke det som er mindre skadelig, sier han.

Lund mener regjeringen heller burde stramme inn på reguleringen av vanlige sigaretter, for eksempel ved å heve aldersgrensa. Han synes heller ikke forslagene gir mening sett under ett.

– Hvis regjeringen skal innføre 25-års aldersgrense vil det uansett være overflødig å innføre smaksforbud. Da ender man bare opp med å sperre fluktruta til mindre farlige nikotinprodukter for dem som trenger det.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production