Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Kommandolinje: Når Torgeir E. Sæveraas får fram den enkelte soldats livsverden, gjør det sterkt inntrykk og er et nytt bidrag til krigshistorien.

Den menige soldat

HVERDAGSLIV: Tyske soldater bygger snømann i Oslo mens de venter på vaktoppdrag. FOTO: TORE GREINER EGGANS SAMLING/FRA BOKA
Sakprosa

Torgeir E. Sæveraas

Wehrmacht i Norge. På vakt i krigens skjebnesone

Sakprosa

Pax forlag 2021, 552 sider

Når nordmenn snakker om KRIGEN, vet alle hva som menes, for vi har bare den ene å snakke om: andre verdenskrig. Sannsynligvis er dette misunnelsesverdige faktum også én grunn til at vi snakker så mye om den, og alltid med et entydig moralsk engasjement. Marte Michelet spør hva hjemmefronten visste, men mener egentlig: Hva unnlot den å gjøre? De ansvarlige for NRKs «Frontkjempere» får så ørene flagrer fordi serien ikke tydelig nok markerer avstand til den fortellingen de mest foraktede av alle norske krigsaktører får presentere i beste sendetid. Litteraturprofessor Ståle Dingstad finner nedlatende holdninger til jøder og samer i Hamsuns forfatterskap og utleder derav at forfatteren legitimerer holocaust og er kriminell. Som beleilig historisk bakteppe har NRK2 i vår sendt den franske krigsdokumentaren «Apokalypse», et mesterverk som bringer andre verdenskrig så nært som det går an å komme den for oss som ble født etter 1945.