Støtt forbudet, Ap

FN-traktaten som forbyr atomvåpen trådte i kraft 22. januar 2021. Norge har foreløpig ikke sluttet seg til forbudet, men saken skal diskuteres på Arbeiderpartiets landsmøte denne helgen. Dersom Ap går inn for norsk tilslutning, blir det flertall for dette på Stortinget.

Som helsearbeidere er vi glade og stolte over å ha bidratt med vår ekspertise og våre anbefalinger i utviklingen av en sterk forbudstraktat, basert på kunnskapen om atomvåpens humanitære konsekvenser. Traktaten er nå blitt internasjonal folkerett, og er bindende for de statene som ratifiserer den.

Erfaring viser at folkerettslige forbud er effektive verktøy for nedrustning. Traktatene som forbyr biologiske og kjemiske våpen, landminer og klaseammunisjon, har stigmatisert og redusert mengden og bruken av disse våpnene, også for stater som ikke har sluttet seg til de respektive traktatene.

De siste årene har det globale rustningskontrollregimet forfalt, og vi ser tendenser til et nytt våpenkappløp. Atomvåpenstatene gjør langsiktige investeringer i stadig mer sofistikerte, mer «anvendbare» og mer destruktive atomvåpen. Eksperter advarer om at faren for bruk av atomvåpen er økende og større i dag en under den kalde krigen.

Allerede i 1983 uttalte Verdens helseorganisasjon (WHO) at atomvåpen er «den største umiddelbare trusselen mot menneskehetens helse og velferd», og konkluderte med at «ingen helsetjenester i verden kunne lindre situasjonen på noen vesentlig måte. Den eneste tilnærmingen til behandling av helseeffekter av kjernefysisk krigføring er derfor primærforebygging, det vil si å forhindre atomkrig». Vi har et sterkt behov for internasjonalt samarbeid, som må bygge på forskningsbasert kunnskap og ekspertenes innsikt og vurderinger. Atomvåpen er menneskeskapt, og løsningen på trusselen ligger i våre hender.

Å avskaffe atomvåpen er nødvendig av helsemessige og humanitære grunner, og av hensyn til alt liv på jorden. Forbudstraktaten er et avgjørende skritt mot avskaffelse av atomvåpen. Vi oppfordrer Aps landsmøte til å gå inn for norsk tilslutning til atomvåpenforbudet.

Bernt G. Apeland,
generalsekretær i Norges Røde Kors
Lill Sverresdatter Larsen,
leder, Norsk Sykepleierforbund
Edel Marlèn Taraldsen,
leder i NSF Student
Marit Hermansen,
president, Den norske legeforening
Maja Elisabeth Mikkelsen,
leder, Norsk medisinstudentforening
Jorid Grimeland,
styreleder i Folkehelseforeningen
Signe Flottorp,
styreleder i Norske leger mot atomvåpen