Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Jemen

Røde Kors slår Jemen-alarm

KRISE: Arbeidere forsøker å slukke en oljebrann etter et saudiarabisk bombeanrep i juli. FOTO: HANI MOHAMMED, AP/NTB Hani Mohammed

– Titusener av sivile har blitt rapportert såret eller drept i krigshandlingene, samtidig har helseinstitusjoner, skoler, hjelpeorganisasjoner og livsviktig infrastruktur blitt angrepet, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

I dag inviterer FN til ny giverkonferanse for Jemen, i samarbeid med Sverige og Sveits. Under den forrige giverkonferansen i juni i fjor ble det gitt tilsagn om tolv milliarder kroner.

Dette var rundt sju milliarder for lite til å dekke de mest grunnleggende behovene ut året, og FN måtte mot slutten av året derfor halvere matrasjonene til rundt åtte millioner mennesker nord i landet.

På randen

Nesten 21 millioner mennesker i Jemen trenger nødhjelp, og ifølge FN står 5 millioner av dem på randen av en hungerkatastrofe.

FN advarte nylig om at 400.000 barn under fem år er i akutt fare for å dø av sult, dersom ikke verdenssamfunnet straks kommer dem til unnsetning.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ber om at flyplassen i hovedstaden Sana gjenåpnes og håper å kunne nå tre millioner mennesker i landet i år.

For å hjelpe, trengs imidlertid tilgang. Krigshandlingene i landet har den siste tida blusset opp, noe som gjør det vanskelig å drive hjelpearbeid. En koronapandemi på toppen, gjør det enda vanskeligere.

Militæroffensiv

Houthi-bevegelsen, som etter flere år med kaotiske tilstander tok kontroll over Sana i september 2014, innledet i begynnelsen av februar en offensiv mot byen Marib og oljefeltene rundt.

Der befinner det seg fra før opptil 1 million internflyktninger.

– Folk flykter på nytt fra kampene, og i løpet av det siste året har mange vært nødt til å flykte på grunn av flom. Her lever de under veldig vanskelige forhold. Dette viser hvordan folk i Jemen rammes av flere kriser samtidig, sier Apeland.

Bombet i grus

Saudi-Arabia støtter den gamle regjeringen i Jemen og gikk sammen med De forente arabiske emirater til krig mot houthiene i mars 2015.

Koalisjonen har siden, med støtte fra vestlige land som USA og Storbritannia, gjennomført over 22.000 flyangrep og bombet store deler av Jemens infrastruktur i grus.

De forente arabiske emirater har samtidig hatt soldater på bakken og støtter separatister som har erklært selvstyre i sør.

Minst 112.000 mennesker er ifølge Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled) trolig drept i løpet av den seks år lange krigen, og FN har omtalt landet som vår tids verste humanitære krise.

Saudi-Arabia har fått krass kritikk for krigføringen, og en rekke land, blant dem Norge, har stanset eksporten av våpen og ammunisjon både til dem og Emiratene.©NTB