Går under huden på skeptikerne
Vaksineskepsis truer den globale folkehelsa, og den eneste løsningen er å lytte og gå i dialog, ifølge forsker:

– Selvfølgelig er det berettiget med skeptiske spørsmål om covid-19-vaksinene.
Heidi Larsons stemme lyder både pedagogisk og inntrengende. Det er ikke mange som vet mer om hva slags «emosjonelt og kommunikativt minefelt» et samtale om vaksineskepsis kan være, enn det hun gjør.
Antropologiprofessor Larson leder Vaccine Confidence Project ved London School of Hygiene & Tropical Medicine.
– Jeg trodde først at covid-19 ville få skeptikerne til å senke guarden, men skepsisen har blitt mer utbredt. Og som alltid tilpasser rykter om vaksiner seg de enkelte gruppenes livsvilkår og verdenssyn. Det må vi forholde oss til.
Larson samarbeider med eksperter innen psykologi, IT, statistikk og epidemiologi. Siden 2009 har de analysert holdninger til vaksiner – både med meningsmålinger i nesten 150 land og på sosiale medier på mer enn 50 språk. Hun jakter på virale rykter om ekte virus.
Den store kampen kommer
Forskeren er nøye med å ha vitenskapelig ryggdekning i uttalelsene sine – og å bruke et imøtekommende språk.
– Det er mange årsaker til den utbredte mistilliten mot vaksiner. Begrunnelsene er ofte veldig diffuse, og aksepten for vaksiner kan gå raskt opp og ned, sier hun.
Derfor bør man være uhyre forsiktig når man skal omtale enkelte meningsmålinger, ikke minst i en pandemi der det fortsatt er begrenset adgang til vaksiner.
I sommer var det mange som ville la seg vaksinere i Europa. I høst gikk det noe nedover. Men da flere covid-19-vaksiner etter hvert ble tillatt, og det ble klart hvor høy virkningsgraden faktisk er, steg tilliten igjen, forteller Larson. Likevel er det i flere europeiske land bare litt over halvparten av befolkningen som vil la seg vaksinere.
– For tida er det sterkt fokus på vaksineproduksjonen. Men om en måned eller to får vi den store kampen, når vi skal vaksinere større grupper. Samtidig kommer våren, og dermed vil viruset trolig spre seg saktere, sier Larson og legger til:
– Det vil alt sammen påvirke folks tillit til vaksinene. Jeg håper det vil gå i riktig retning, men jeg vet ikke.
Truer global helse
Heidi Larsons forskning viser hvordan tilliten til vaksiner lenge har vært en ideologisk slagmark. I 2019 utpekte WHO vaksineskepsis til en av de ti største truslene mot den globale helsa sammen med blant annet klimaendringer.
I boka «Stuck: How Vaccine Rumors Start – and Why They Don’t Go Away» skriver Larson om sitt arbeid for Unicefs vaksineprogram. I den tredje verdenen er det tydelig at tillit til vaksiner handler om mye mer enn trygghet og effektivitet. Det handler også om tillit til politikere og myndigheter – og religiøse autoriteter.
I Indonesia var det mange som nektet å la seg vaksinere mot meslinger etter utspill fra religiøse ledere. I Nigeria kom det i 2003 til en boikott av Unicefs poliovaksineprogram fordi det gikk rykter om at vaksinen var et vestlig forsøk på å sterilisere muslimer. Arbeidet med å utrydde sykdommen gikk i stå, og det var nødvendig med milliarder av kroner for å bøte på skadene.
– Helsemyndighetene tok først ikke ryktene i Nigeria alvorlig. Det var en alvorlig feil, sier Larson.
Et annet eksempel er ryktet om at meslingvaksinen skulle forårsake autisme. Etter forskning fra briten Andrew Wakefield omkring årtusenskiftet, kom det en bølge av skepsis mot vaksiner. At forskningen ble motbevist la ikke mistanken i grava. Tvert imot gjorde det ham i mange vaksinemotstanderes øyne til en martyr i kampen mot den medisinske eliten – og det bidro til at meslinger igjen blusset opp i Europa.
I Europa har Larsons team siden 2015 sett en moderat framgang i vaksinetilliten i skeptiske land som Italia og Frankrike. I Polen har det derimot vært et klart fall.
– Vaksinemotstanden er godt organisert i Polen. Det er virkelig et interessant eksempel, sier Larson.
– Antivaksinebevegelsen Stop Nop står sterkt og har støtte helt inn i det polske parlamentet. Suksessen sier noe om sammenhengen mellom populisme og vaksinemotstand. Det handler om mistillit til autoriteter, om en følelse av å være styrt av elitene, og om en forestilling om at makta skal ligge i folkets hender, sier Larson.
– Vaksinedebatten er polariserende. Det passer godt til populismens grunnformer, men vaksineprogrammer handler nettopp om å nå en kritisk masse.
Også i Tyskland har tilliten steget litt de siste årene, men skepsisen er fortsatt betydelig. Den er basert på en romantisk «tilbake til naturen»-reinhet, som Heidi Larson kaller det, og en skepsis mot den sterke staten, som blant annet har røtter i den tyske grunnloven fra 1949.
Avhengig av industrien
I alle land er det mange som tenker: Kan jeg stole på den nye vaksineteknologien kalt MRNA, som vi ikke kjenner langtidsvirkningene av? Er de ikke utviklet altfor raskt? Og er det ikke usikkert hvor lenge beskyttelsen varer, og hvilke mutasjoner den beskytter mot?
– Det er vel mange som er fornøyd med at de ikke står forrest i køen nå, Larson?
– Det er en misforståelse. De som får vaksinen nå, står absolutt ikke først i køen. Vaksiner kommer aldri ut i offentligheten før de har blitt testet hundretusenvis av ganger i flere faser. Så hvis det hadde vært alvorlige problemer, ville vi visst det allerede, sier hun.
– Men vaksinene er utviklet ekstremt raskt, og det er opplagt enorme økonomiske interesser for å få vaksinene ut så raskt som mulig …
– DNA-et til viruset ble sekvensert ekstremt raskt – delvis på grunn av erfaringer fra ebola, sier forskeren og fortsetter:
– Men ja, det handler også om interesser. Aksjekursene er gått opp for de firmaene som utviklet effektive vaksiner. Men det er begrenset hva de kan tjene på det. De tar store sjanser, og de må tjene inn investeringene. Men til syvende og sist er det selvfølgelig et faktum at menneskeheten under koronakrisa i høy grad er avhengig av legemiddelindustrien – en avhengighet som vi ikke bare kan drømme oss ut av.
Koronakrisa rammer oss i en tid med en utbredt bevissthet om den globale miljø- og klimakrisa. I Vesten er det derfor mange som ser vaksinen som enda en lappeløsning: at vi med «unaturlige» vaksiner forhindrer at vi styrker vårt naturlige immunsystem. Slike argumenter får Larson til å sukke dypt.
Teknologi blir fienden
– Det er en sterk teknologifiendtlighet som er på vei tilbake. Det er også motstand mot GMO og inngrep i det vi oppfatter som det naturlige. I det narrativet passer MRNA-vaksinen perfekt inn. Men det skyldes en misforståelse av hvordan vaksinen virker. Du forstyrrer ikke immunforsvaret ved å ta en MRNA-vaksine. Tvert imot: Immunforsvaret ditt vet ikke hva det skal gjøre med covid-19, som er et helt nytt virus.
«Vi har gjort en dårlig jobb med å formidle hvordan dette fungerer. Da er det ikke så rart at folk er mistroiske»
— HEIDI LARSON, FORSKER PÅ VAKSINESKEPSIS
Larson tar en kort pause, og man kan høre plingene fra e-postene som hele tida tikker inn på datamaskinen hennes.
– Mange skeptikere har et bilde av at man får masse kjemikalier inn i kroppen som forstyrrer immunforsvaret. Men det er mer som et myggstikk som trigger funksjoner i det naturlige immunforsvaret. Det blir sterkere uten å bli utsatt for en ukontrollert infeksjon. Det er faktisk mye mer skånsomt enn de fleste medisiner, sier hun og legger til:
– Hver gang jeg forklarer disse grunnleggende funksjonene, tenker jeg: Herregud, vi har gjort en dårlig jobb med å formidle hvordan dette fungerer. Da er det ikke så rart at folk er mistroiske.
Diffus skepsis
En del av feilinformasjonen som florerer globalt, finnes lett tilgjengelig på sosiale medier. Heidi Larson er likevel ikke så redd for påståelige skeptikere og konspirasjonsteoretikere.
– Jeg er mer bekymret for de store gruppene av tvilere som googler seg til alle mulige teorier – en utbredt og diffus skepsis, sier hun og peker på frykten for økonomiske interesser, religiøse forbehold, politiske strukturer og bivirkninger.
– Vi har ikke et problem med feilinformasjon, vi har et problem med mistillit.
For Larson og teamet hennes finnes det bare én løsning: å gå den lange veien – dialogens vei.
– Å skape tillit handler om å stille de riktige spørsmålene og lytte. Det trenger ikke være din egen lege du snakker med. Det kan også være folk som har spesialisert seg på dette området, sier forskeren.
En ukjent medisinprofessor i hvit frakk bygger ikke nødvendigvis opp tillit, mener hun.
– Det gjør derimot skepsis som blir tatt på alvor og besvart saklig. Det skaper motstand hvis folk føler seg som et nummer i rekka. Du skal ikke la deg vaksinere fordi regjeringen sier det, men fordi du vil ha et liv uten korona-innskrenkninger.
Og Heidi Larson selv? Tviler hun aldri? Egentlig ikke. Men med et sukk kaller hun jobben sin for «veldig vanskelig» fordi vaksiner skaper så mye sinne.
– Jeg får ofte rasende e-poster fra folk som har mistet familiemedlemmer og er overbevist om at det skyldes vaksiner, sier hun.
– Det kan jeg ikke motbevise i hvert enkelte tilfelle. Jeg kan bare peke på de vitenskapelige studiene og på hva vaksiner sparer menneskeheten for.
©Information Oversatt av Lars Nygaard.