Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Hvorfor ikke ta til takke med en reise i litteraturens verden?

Den store prinsessen

BETYDNINGSFULL: Anne Marie Louise d’Orléans Montpensier var ikke bare prinsesse, hun var Frankrikes og Europas rikeste fyrstinne. MALERI: GILBERT DE SÈVE (1615-1698), WIKIMEDIA COMMONS

Kongens vogn måtte være full av damer. De måtte være sminket, pudret og innsnørt i sin fineste kjole. Nåde den som ikke var glad og munter. For hvis det var noe Ludvig XIV ikke tolererte, så var det at de ble redde eller klaget over kulde, trekk og støv. Når det mørknet og landeveiens strabaser var overstått, gjaldt det å beholde sitt gode humør. Kongen stilte ikke høye krav til oppholdsstedet, og heller ikke maten. Selv fattigmannskost fikk duge, gjerne mens en lokal felespiller sto for taffelmusikken. En gang fant kongen at en låve var passende natteleie for seg og sine. Reisefølget var stort. Foruten hans utvalgte damer besto det av dronningen og hele det kongelige hoff, med tjenerskap. På en reise fra Versailles til Lyon hadde kongens følge talt 1200 personer, samt kjøkkenbetjening og militære tropper.

Feministene Bodil Stenseth, Wencke Mühleisen, Asta Beate Håland, Stephen Walton, Muna Jibril og Hanne Linn Skogvang skriver i Klassekampen mandager.