Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Festivaler som Festningen og Øya kan gå med millionoverskudd i år med hjelp fra statens støtteordninger:

Langer ut mot skeiv støtte

STANGER MOT RUTA: Torill Frydenlund, daglig leder i Månefestivalen i Fredrikstad, synes det er urimelig at kommersielle aktører kan «håve inn mange millioner» på Kulturrådets støtteordninger, mens de selv ligger an til å få 900.000 kroner. Her på Månefestivalens lager.

Flere kommersielle festivaler kan få titalls millioner i koronastøtte og gå med overskudd, mens ideelle får smuler. – Ekstremt urimelig, sier festivalsjef Torill Frydenlund.

Stavernfestivalen ber om 38 millioner kroner, Tons of Rock vil ha 36 millioner, mens Palmesus kan få 35 millioner kroner i statlig støtte etter den avlyste festivalsommeren.

Det kommer fram av søkerlista til Kulturdepartementets kompensasjonsordning. Ordningen dekker inntil 100 prosent av tapte billettinntekter og merutgifter, og åpner for at arrangementene kan få like stort overskudd i år som snittet for de tre foregående årene.

Flere festivaler med ideelt formål må imidlertid belage seg på langt mindre summer. Mange av disse må søke en annen støtteordning under Kulturdepartementet, og kan maks få dekket 70 prosent av inntektstapet sitt.

Daglig leder Torill Frydenlund i Månefestivalen i Fredrikstad, som er organisert som et ideelt aksjeselskap, er svært kritisk til skeivheten.

– Vi som har jobbet ideelt i 20 år, ligger an til å få 900.000 kroner, mens reint kommersielle aktører kan håve inn mange millioner. Det er ekstremt urimelig, sier Frydenlund.

Kan få millionoverskudd

En rekke ideelle festivaler, deriblant Buktafestivalen i Tromsø og Nattjazz i Bergen, er i samme båt. Fordi de er registrert i Frivillighetsregisteret, må de søke Lotteri- og stiftelsestilsynet om kompensasjon. I denne ordningen er Ekstremsportveko på Voss den festivalen som kan få mest: 4,8 millioner kroner.

Til sammenlikning er det 14 musikkfestivaler som har søkt om mer enn dette av Kulturrådet, hvorav halvparten kan få mer enn 10 millioner kroner i støtte. I tillegg står flere selskaper som også arrangerer festivaler, på toppen av søkerlista.

Kulturrådets ordning åpner for at støttemottakerne kan gå med overskudd i år, men tilskuddet kan sammen med det faktiske resultatet ikke overstige arrangementenes snittresultat for de siste tre årene eller budsjettert resultat for 2020. I teorien betyr det at flere festivaler kan gå med store overskudd.

«Regjeringen har lagt opp til et system som får veldig uheldige konsekvenser»

TORILL FRYDENLUND, DAGLIG LEDER I MÅNEFESTIVALEN

Vil ha grense på null

Konsertarrangøren Live Nation, som har søkt om 25 millioner kroner, sier til E24 at de regner med å gå med overskudd i år som følge av kompensasjonsordningen.

Torill Frydenlund i Månefestivalen mener det bør være strengere begrensninger på hvor mye man kan motta i støtte.

– Man burde maks kunne få støtte opp til et nullresultat, slik at man kunne fordelt potten på en mye mer rettferdig måte. Vi er ikke ute etter noe pluss i regnskapet i et år som dette, men vi hadde virkelig håpet å få dekket kostnadene våre, sier hun.

Frydenlund frykter at Månefestivalen og andre ideelle kulturaktører vil gå dukken dersom skeivhetene i støtteordningene ikke rettes opp.

– Regjeringen har lagt opp til et system som ikke er godt nok gjennomtenkt, og som får veldig uheldige konsekvenser. Det er problematisk at det ligger forskjellige kriterier til grunn for aktører som jobber med det samme, sier hun.

– Føles ekkelt

Musikkbransjeveteran Christer Falck har gått hardt ut mot de største søkerne i et innlegg på Facebook. Han spør om Kulturrådets opplegg er for enkelt. Selv har han søkt om rundt 350.000 kroner i kompensasjon som arrangør og underleverandør for en rekke konserter og arrangementer som ble avlyst.

– Jeg mener man har krav på å overleve, men det føles ekkelt at man kan få et overskudd som går rett inn i neste års kasse. Dette er i utgangspunktet et spleiselag, og jeg vil oppfordre folk til måtehold, sier Falck.

I utgangspunktet var det søkt om mer penger enn potten på 950 millioner kroner, men kulturminister Abid Q. Raja (V) har sagt at han vil øke bevilgningen. Påplussingen på en halv milliard kroner må godkjennes av Stortinget neste uke før utbetalingene kan starte.

Falck påpeker at koronakrisa kan bli langvarig for kulturlivet.

– De som er vant til å tjene enorme summer, kan kanskje se på dette som et hvileår. Vi veit ikke om regjeringen kan spytte ut 1,5 milliarder hvert kvartal, sier Falck.

Tirsdag varslet Kulturrådet at de nå vil gå ekstra nøye gjennom alle søknader på mer enn én million kroner. Årsaken er at søkerne har lagt ulike utgifter til grunn. Kompensasjonsordningen er i utgangspunktet mer tillitsbasert enn vanlig, ettersom departementet har prioritert å få ut pengene raskt.

Klassekampen sendte spørsmål om saken til Kulturdepartementet på tirsdag, men hadde ikke fått svar da avisa gikk i trykken i går.

I en tidligere versjon skrev Klassekampen at festivalene kunne gå med overskudd tilsvarende gjennomsnittlig årsresultat for de siste tre årene. Det riktige er at overskuddet kan være like stort som snittresultatet i perioden 1. mai til 31. august i de tre siste årene.

Git: master, Env: production, Sanity: production