Du kan bla til neste sideBla med piltastene

«Big tech» tjener stort på global pandemi-nedstenging:

Vokser under virus

FRUKTFEST: Fansen jubler før åpningen av Apples nye storstue i Beijing i juli.

PROFITT: Markedsverdien til verdens fire største teknologiselskaper har vokst med 2300 milliarder kroner de tre siste månedene.

Blodrøde økonomiske tall strømmet inn til de store nyhetsbyråene i går: USAs bruttonasjonalprodukt (BNP) har skrumpet med 9,5 prosent de siste tre månedene. Fortsetter nedturen, vil USA oppleve en historisk nedgang på hele 33 prosent når 2020 er forbi.

I Spania er det økonomiske fallet i årets andre kvartal på 18,5 prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Den franske og tyske økonomien har rast med henholdsvis 14 og 12 prosent så langt i år.

Men hos verdens store teknologiselskaper ser det langt lysere ut:

Det sosiale mediet Facebook og nettvaregiganten Amazon har nesten doblet sine overskudd de siste tre månedene.

Tross en generell nedgang i markedet for smarttelefoner og nettbrett økte Apples salg med 25 prosent. Det ga selskapet et inntektshopp i andre kvartal på 11 prosent, til tross for at flere av deres butikker har vært stengt som følge av koronaviruset.

Av tek-verdenens «fire store» var det bare Alphabet – morselskapet til søkemotoren Google – som ikke tok del i inntektsfesten. Men selskapets marginale tilbakegang var ikke nok til å bli en reell festbrems:

Markedsverdien til disse fire store har nå passert historiske 5000 milliarder kroner, skriver britiske The Financial Times.

Det svarer verdien av et halvt oljefond.

Investor ikke overrasket

I en verden der mange jobber hjemmefra, kommer ikke tallene som noen stor bombe på Erling Maartmann-Moe, tek-investor og partner i selskapet Alliance Venture.

– Dette er heldigitale selskaper godt tilpasset verden under korona, sier han til Klassekampen.

Han påpeker at Apple skiller seg ut fra de andre ved at selskapet tjener på salg av både enheter og tjenester. Facebook og Google, derimot, er avhengige av annonseinntekter, og derfor mer utsatt for en generell økonomisk nedgang, mener Maartmann-Moe.

Facebook har altså gjort slike forventninger til skamme:

Selskapet opplyste i går at omsetningen i andre kvartal steg med nesten 19 milliarder dollar – en vekst på 11 prosent.

– Selv om det går dårlig med økonomien, så har ikke de med penger sluttet å bruke dem, sier Maartmann-Moe og fortsetter:

– Hvis vi ser på varehandelen i Norge, så bytter folk ut ferieturen til Spania med en ny sofa.

Han tror oppgangen vil fortsette, men at også disse selskapene vil merke smerten fra den øvrige økonomiske krisa dersom den fortsetter.

Ødeleggelsesmodus

Tek-gigantenes kvartalsresultat kommer dagen etter at direktørene for Amazon, Apple, Facebook og Alphabet sto skolerett foran kongressen i USA. De var kalt inn på teppet for å svare på anklager om skadelig monopolmakt.

Helt sentralt i utspørringen var lekkede e-poster fra 2012. I dem skriver Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg at han ville kjøpe opp bildedelingstjenesten Instagram for å «nøytralisere» selskapet, og at han ville gå i «ødeleggelsesmodus» hvis Instagram nektet oppkjøp.

Zuckerberg brukte framleggelsen av gårsdagens gladtall til å slå tilbake mot politikere som ønsker å krympe tek-selskapenes markedsmakt.

– Reguleringer vil redusere annonsørmarkedet for mindre virksomheter. Er det virkelig hva vi trenger under en pandemi? spurte han ifølge The Financial Times.

Lignende argumentasjon kom også fra Apple-sjef Tim Cook, som fastholdt at selskapets mål er å «øke størrelsen på kaka» til det beste for alle.

Maartmann-Moe, som presiserer at han ikke har økonomiske interesser i tek-gigantene, ser ønsket om regulering som et tveegget sverd.

– Monopolmakt i det digitale markedet viser det seg at er midlertidige, sier han og henviser til hvordan for eksempel Apple har dyttet den tidligere eneherskeren Microsoft ned fra tronen.

Makta til Google og Facebook, som har tilnærmet monopol på digital annonsering globalt, er han mer bekymret for.

– Jeg kan ikke se hvem som skal kunne utfordre dem på kort sikt. Men å splitte dem opp i mindre deler vil være vanskelig. Disse selskapene er tross alt blitt motorer i den amerikanske økonomien, sier Maartmann-Moe.

Git: master, Env: production, Sanity: production