Du kan bla til neste sideBla med piltastene

NYTTE

Når fritida ikke lenger er fri

ETTER BALLET: Divanen og boka var nok god å ha i beredskap i 1899, da den katalanske kunstneren Ramon Casas malte en henslengt ung kvinne etter å ha vært på en av datidas viktigste sosiale atspredelser: ball.© ILLUSTRASJON: «JOVEN DECADENTE. DESPUÉS DEL BAILE» (1899) AV RAMON CASAS

Løpeturer skal registreres, bøker skal listes opp, og tomatplanter skal fotograferes. Fritida er blitt til en tid som skal utnyttes til det fulle.

Hvorfor er vi så opptatt av å være aktive hele tida? Hvorfor straffer vi oss selv når vi ikke «utnytter tida»? Hvorfor kommer følelsen av meningsløshet over oss når vi setter oss ned og gjør ingenting? Disse spørsmålene ble ringt inn til det svenske radioprogrammet «Allvarligt talat» for noen år tilbake, der folk kan komme med hverdagslige filosofiske spørsmål og eksistensielle undringer. Kjente svenske profiler veksler på å svare, som forfatteren Lena Andersson, poeten Bob Hanson og den nå omstridte litteraturviteren Horace Engdahl. Det er Engdahl som svarte lytteren denne gangen, og kjernen i svaret var følgende: