Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Norge holdes i gang av det boligindustrielle komplekset.

Oljebygde korthus

FLAGRENDE MILLIARDER: Flytting av Munchmuseet til et dyrt nybygg i Bjørvika i Oslo er bare ett av mange store og unødvendige bygg- og anleggsprosjekter, skriver forfatteren.FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX

Ved sin avgang som USAs president i 1952 advarte den tidligere general Eisenhower om farene ved det militærindustrielle kompleks, som bidrar til unødige kriger og aggresjon for å holde egen aktivitet oppe og gir resultater vi ikke ønsker, som i dagens Irak, Libya og Afghanistan. Advarselen var og er på sin plass. Likevel er det nok ikke det militærindustrielle kompleks som styrer de fleste land etter den kalde krigens slutt. Det er etter hvert godt dokumentert at boligen overtok som den store driveren av økonomien etter murens fall, mens globaliseringen og manglende nasjonal bevissthet førte til tap av nasjonalt industrieierskap til multinasjonale selskaper, samt flytting av produksjon til Østen, særlig Kina.

Økonomene Morten Jerven, Maria Walberg, Erik S. Reinert, Rune Skarstein, Chr. Anton Smedshaug og Marie Sneve Martinussen skriver onsdager i Klassekampen.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production