Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Frankrike

Reformkongens retur

Emmanuel Macron skal endre Frankrikes pensjonssystem, men vil møte motstand:

NYE REFORMER: Året begynte med brann i gatene som truet med å stikke kjepper i hjulene for president Emmanuel Macron, og populariteten hans var i fritt fall. Men nå er Macron tilbake, og nå vil han reformere pensjonssystemet. FOTO: FREDERICK FLORIN, AFP/NTB SCANPIX FREDERICK FLORIN

Emmanuel Macron ble president ved å love å reformere Frankrike. Året begynte imidlertid med brann i gatene. Reformprogrammet hans var i fare og populariteten var i fritt fall.

Det er bare noen måneder siden. Men nå – mens Frankrike langsomt vender tilbake fra sommerferie og en ny politisk sesong begynner – er Macron tilbake.

Nå venter den vanskeligste reformen så langt, nemlig å reformere pensjonssystemet. I 1995 streiket seks millioner franskmenn mot en tilsvarende reform, og i 2010 sørget den for at en million deltok i demonstrasjonstog.

Vil forenkle systemet

Macron ønsker å forenkle et pensjonssystem som for tida består av 42 modeller med hundrevis av spesialregler, slik at utbetalinger og pensjonsalder varierer voldsomt fra bransje til bransje.

65 prosent av befolkningen vil forenkle systemet, men vil de også endre sine egne vilkår? Neppe.

Problemet er at systemet går med underskudd.

Frankrike har ikke tjenestepensjoner som i Danmark og Norge, så pensjoner kommer fra statskassa. Prinsippet er at de som er i arbeid, betaler for dem som er pensjonister. Hver måned kan man finne et «solidaritetsbidrag» på lønnsslippen som overfører 0,3 prosent av lønna til pensjonistene.

Et slikt system virker bare når den demografiske utviklingen er stabil, og det er den ikke. Det blir flere eldre, og de lever lenger.

Tre løfter

Macron har lovet tre ting: Systemet skal gå i null allerede i 2025, det skal være ett «universelt» system for alle og pensjonsalderen på 62 år skal ikke gå opp.

Men det går ikke, mener Bruno Cautrè, som er statsviter på det politiske analysesenteret Cevipof.

– Han kan ikke oppnå det han vil uten å heve pensjonsalderen, sier han.

En løsning kunne være å la den offisielle grensa være 62 år, men med så mange økonomiske pisker og gulrøtter at den de facto heves til 64.

Regjeringen har laget en modell med et sinnrikt system: I framtida skal alle tjene opp månedlige poeng alt etter hvor mye de tjener og hvor lenge de arbeider.

Når de står ved enden av arbeidslivet, kan de legge poengene i en stor bunke og se hvilken pensjonsytelse de har opptjent. Det vil være en fordel for dem som starter tidlig i arbeidsmarkedet, men det vil også være en fordel for regjeringen.

Den kan nemlig sette matematikere til å bygge et system der en gjennomsnittlig 62-årig ikke kan få full ytelse. Det krever to år til i arbeidslivet.

En ny stil

De fleste kommentatorer forventer protester – de første demonstrasjonene er allerede planlagt.

Men det sa man også om arbeidsmarkedsreformene Macron innførte i 2017. Og de endte med å gå igjennom.

– Jeg tror det kan ende med å være litt det samme med pensjonsreformen, sier Cautrè.

For hvem skal mobilisere flere millioner demonstranter? Opposisjonen er i en historisk dårlig forfatning, fagforeningene mister innflytelse og medlemmer, og det største fagforbundet, CFDT, er for reformen.

– Under demonstrasjonene til de gule vestene var ikke fagforeningene med for fullt. De forsøkte, men da mistet de popularitet og medlemmer, sier Cautrè.

Dessuten har Macron endret stil. Det kommer ikke lenger provoserende sitater om arbeidsløse som bare kan krysse gata hvis de ville finne seg en jobb.

– Kommunikasjonen og metoden til Macron er annerledes. Det er en mer ydmyk maktutøvelse, sier Cautrè.

– Men det betyr imidlertid ikke at de politiske målene har endret seg. De er fortsatt de samme: å reformere Frankrikes sosiale modell.