Får en tøff jobb
Anita Johansen blir trolig ny leder i Norsk Arbeidsmandsforbund:

Anita Johansen har erfaring med hardt arbeid fra gård og gruver. Tøft kommer det også til å bli når hun trolig skal lede fagorganiserte i utsatte bransjer som reinhold, veiarbeid og vekterbransjen. LO-forbundet Norsk Arbeidsmandsforbund har landsmøte denne uka, og Johansen har stilt seg til disposisjon når delegatene i dag velger sin nye leder.
Forbundet organiserer noen av yrkesgruppene som er mest utsatt for useriøse arbeidsgivere, og Johansen sier kampen mot kriminaliteten er hennes viktigste sak nå.
– Selvfølgelig arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Det er et problem som gjelder alle våre yrkesgrupper, sier hun.
Gruvearbeider
Johansen er vokst opp på gård på Leirfjord i Nordland, og har jobbet på gård og som pleiearbeider. 21 år gammel dro hun til Svalbard for å jobbe i gruvene, og fortsatte i Store Norske i 29 år. Deretter har hun arbeidet i fagbevegelsen.
– Syns du det er leit at de fleste gruvene nå er stengt?
– Ja, det synes jeg. Avviklingen burde ha skjedd parallelt med utvinning. Det var grunnlag for i hvert fall ti års drift til i Lunkefjell. Verden etterspør fortsatt kull, og selv om bruken fases ut, skjer ikke det i et tiårsperspektiv. Store norske er en solid arbeidsgiver, og med mindre industri har vi sett at det i stedet blir mer sosial dumping og flere useriøse aktører, sier hun.
Regjeringen bestemte i 2017 å legge ned to av tre kullgruver på som Store Norske drev på Svalbard. Det skal brukes 2,5 milliarder skattekroner på å fjerne alle spor av gruvedrifta.
Vil ha mineraldrift
Norsk Arbeidsmandsforbund organiserer ansatte i bergverksindustrien, og Johansen mener Norge bør satse mer på næringen.
– Vi må ha bergverksdrift for å sikre leveranser til industrien. Vi vet mineralene trengs det til det grønne skiftet. Kineserne kontrollerer nå 90 prosent av alle sjeldne mineraler, og de eksporterer ikke fordi Kina vil produsere ferdige produkter. Det kan jeg forstå, men det vil ramme vår industri hvis vi ikke selv driver mineralutvinning.
To nye gruveprosjekter er på gang, i Naustdal i Sogn og Fjordane og i Kvalsund i Finnmark. Tillatelsene er på plass, men miljøbevegelsen prøver å stoppe dem.
Det forstår Johansen lite av.
– Når alle fagmiljøer sier at det mest forsvarlige er å deponere gruveavfallet i sjøen, så stoler jeg på det. Jeg er uenige med regjeringsplattformen om at sjødeponi skal være forbudt uansett. Man må vurdere i hvert tilfelle hva som er best for miljøet.
– Dere organiserer også arbeidstakere i tjenestesektoren. Er det ingen motstand mot gruvedrift fra det holdet?
– Nei, og mye av årsaken til det er at vi prater mye om mineralutvinning og deler kunnskap. Årsaken til at mange er kritiske til mineralutvinning, er at de tror det skjer som på tidlig 1900-tallet da man slapp ut forurensning som man ville og ikke hadde miljøkrav.
EØS-motstand uteblir
I flere LO-forbund er det høy temperatur i debatten om EØS-avtalen. I Fellesforbundet er det ventet at dette blir blant de viktigste sakene på landsmøte i høst. Selv om Norsk Arbeidsmandsforbund også organiserer arbeidere som merker lavlønnskonkurransen fra EU, var det ikke forslag om å si opp avtalen på deres landsmøte.
– Vi er omforente om at Norge trenger EØS-avtalen, og den har vært viktig for våre medlemsgrupper. Norge må imidlertid blir bedre til å utnytte handlingsrommet som finnes, sier Johansen.
– Fri fly av arbeidskraft i Europa er vel neppe i dine medlemmers interesse?
– Nei, men det viktige er å bruke handlingsrommet til å lage nasjonale regler som hindrer at det blir et problem. Regjeringen vi har nå er defensiv og gjør ingenting, og det er årsaken til at debatten blusser opp. Et eksempel er at det opprinnelig ble sagt at en godkjenningsordning for reinholdsbedrifter ville være i strid med EØS, men så fikk vi en rødgrønn minister som ønsket ordningen – og den ble gjennomført, sier Johansen.
Folk på møtet


Hva er den viktigste saken på landsmøtet?
Kristoffer Hauge Bergersen
– Kampen mot rasisme og fascisme. Det er skremmende at faktisk.no er nødt til å lage artikler for å avkrefte at Hitler var sosialist og at nazistene var sosialister. Vi er nødt til å drive opplysningsarbeid. Fascisme kan ikke bekjempes dersom folk ikke forstår hva det er.

Randi Remøy
– Pensjon og faste stillinger. På min arbeidsplass er det mange som har 15 og 20 prosentstillinger, og det er helt uholdbart. Da er de nødt til å jobbe masse helger og natt for å få det til å gå rundt. Vi må stå på for å bli kvitt dette, og jeg har saker om dette hver eneste måned.
Frank Aamo
– Rekruttering. Organisasjonsgraden er nå under 50 prosent, og jeg frykter hva som vil skje hvis den faller mer. Da blir det en kamp om å beholde det vi har oppnådd, istedenfor at vi får styrken til å komme på offensiven. Vi må drive informasjon om hvor viktig det er å være organisert.