Når så du sist et digert medieoppslag om hvor godt det norske velferdssystemet fungerer? Sakene florerer om sykehuskøer og urimelige tolkninger av NAV-forskrifter, og Carl I. Hagen er fortørnet over at eldreomsorgen ikke behandler bestemor som konsument. «I nødens stund fikk vi kompetent hjelp i alle ledd», derimot – den overskriften ser vi sjelden. Med romantittelen «Norsk sokkel» peker Heidi Linde både på fundamentet for våre gode, trygge liv – samt på det som, i hvert fall delvis, finansierer denne velferdsstaten.
Linde nøyer seg riktignok i stor grad med å antyde. Romanen består av seks deler med forskjellige synsvinkler, svært løst forbundet av slektsforbindelser hovedpersonene imellom. Hver del innledes av sitater fra stortingsmeldinger og offentlige forskrifter og legger slik føringer for at vi skal lese de enkelte delene som historier om eldreomsorgen, barnevernet, folketrygden og så videre. Det Linde likevel vier mest oppmerksomhet, er relasjonene mellom mennesker som står hverandre nær, når den ene får eller trenger hjelp fra det offentlige: rusbehandling, fosterhjem, sykehjemsplass.
Til gjengjeld er Linde svært god til å beskrive mellommenneskelige forhold, og også til å få leseren til å reflektere over hvilke holdninger og fordommer som ligger til grunn for de følelsene man får overfor romanpersonene. En «kvinne med nakkekrage og et misfornøyd drag over ansiktet», som uoppfordret utbasunerer at hun «har senebetennelse i begge armene», vekker umiddelbart min motvilje, men får meg samtidig til å fundere på hvorfor jeg så raskt avskriver et åpenbart plaget menneske som en selvsentrert, sutrete hypokonder.

«Norsk sokkel» er en grunnleggende snill roman, og det mener jeg ikke på noen nedlatende måte. Det er en misforståelse å tro at bare den negative samfunnskritikken har politisk brodd. Til grunn for anerkjennelsen av det eksisterende offentlige sikkerhetsnettets verdi ligger det et tydelig politisk standpunkt. Imidlertid kan romanen noen ganger framstå som uangripelig. Når markedsanalytikeren Kristian tenker ironisk: «Dette er altså Norge, […] dette er altså gjennomsnittsnordmannens hjem» – da tenker jeg at Lindes romanpersoner er så demografisk like at hun mislykkes i beskrive samtids-Norge i den bredden som tittelen og innledningssitatene legger opp til: Bare partiene om barnevern setter dette trygge middelklasse-

universet i kontakt med et mindre ressurssterkt Norge. Men romanen virker oppmerksom på sine egne dødvinkler: «Jeg vil i hvert fall at vi skal være ærlige, sa han høyt. At vi skal kunne innrømme at dette ikke er mangfold.» Ved å la markedsanalytikeren selv avdekke en slik blind flekk, kan Linde komme de kritiske innvendingene i forkjøpet – selv om det skjer i romanpersonenes overtydelige språk.
Virkeligvanskelige blir spørsmålene som reises i delen om den unge NAV-ansatte Tale, som på utenlandsferie forsøker å bøte på sin dårlige samvittighet – riktignok bevisst at hun pisser i havet – ved å tipse de fattige servicearbeiderne rundhåndet. I en glimrende scene illustrerer Linde veldedighetens problem, nemlig at den opprettholder de urettferdige maktforholdene: Først da Tale finner et tapt nøkkelknippe og kan returnere det til den underbetalte stuepiken, kan hun utføre en medmenneskelig gest som ikke setter den andre i en underlegen posisjon.
Likevel – at mennesket er utsatt og av og til trenger hjelp, er jo selve grunnen til å ha en velferdsstat, og velferd er noe annet enn veldedighet. Heidi Lindes roman er et forsvar for denne fundamentale innsikten.
Bjørn Ivar Fyksen